avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare anticipata partiala. Poate cineva sa ma ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare anticipata partiala. Poate cineva sa ma lamureasca ...

Pensionare anticipata partiala.
Poate cineva sa ma lamureasca daca dupa ce ma voi pensiona anticipat la 60 ani (sunt barbat, si am peste 35 ani de vechime), voi putea sa castig bani legal in urmatoarele doua variante, fara a mi se suspenda plata pensiei anticipate (pana la 65 ani) ?:
1. In strainatate (UE) cu contract de munca incheiat in tara in care voi pleca. Domiciliul il voi avea in Romania. Acolo voi avea doar resedinta temporara.
2. Ca PFA infiintat in Romania, fara a avea un contract de munca (cu mine insumi)::)).

Multumesc, si va rog nu-mi raspundeti cu citate din Lege. Astept interpretarea legii, pentru ca exact asta nu am gasit.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 21:27, 21 Mai 2022
2. Ca PFA infiintat in Romania .... Titularul unui PFA nu poate incheia cu sine insasi c.i.m.
Art.118 din Legea 263/2010.
Multumesc. Nu asta intrebasem.. Am spus asa, ca idee absurda ca cineva ar putea crede ca au as putea avea un contract de munca incheiat cu mine insumi. Adica avand un contract de munca era clar ca nu as mai primi pensie anticipata partiala. Insa ca PFA, cum ar sta lucrurile?
Daca ati fi citit, mai atent, a doua parte a raspunsului , ati fi observat ca v-am dat si textul de lege care permite cumulul pensiei anticipate cu veniturile realizate in calitat de titular PFA.
Art. 118. -
(1) În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limită de vârstă;

Din acest text se intelege ca se permite cumulul pensiei anticipate cu veniturile realizate in calitate de titular PFA.?
Legea nr.263/2010
art.118
....
(1^2) În sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri realizate din activități independente și din drepturi de proprietate intelectuală, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora.
.....

Acesta este textul de lege aplicabil ....

Cod fiscal
art. 67 - Definirea veniturilor din activități independente

(1) Veniturile din activități independente cuprind veniturile din activități de producție, comerț, prestări de servicii și veniturile din profesii liberale, realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activități adiacente.
...

Alte discuții în legătură

Buna ziua. tatal meu a implinit 61 ani si doreste sa se pensioneze. ... aallynaa aallynaa Buna ziua. Tatal meu a implinit 61 ani si doreste sa se pensioneze. Are 42 ani cotizati. Are 6 ani lucrati in grupe adica o reducere de 2 ani si a locuit 35 ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata vs. pfa clyde2010 clyde2010 O persoana (care in prezent functioneaza ca PFA)doreste si indeplineste partial conditiile sa iasa anticipat la pensie(pentru pensionare la limita de varsta nu ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie cu salariu Sava Geta Sava Geta Buna ziua, ma numesc Sava Geta, sunt pensionata la limita de varsta si lucrez in continuare la aceeasi unitate bugetara. Va rog sa ma lamuriti daca mai pot ... (vezi toată discuția)