avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Decizia ÎCCJ nr. 215/ 05.04.2022 Când instanța ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Decizia ÎCCJ nr. 215/ 05.04.2022 Când instanța preia concluziile ...

Decizia ÎCCJ nr. 215/ 05.04.2022 Când instanța preia concluziile expertului și din răspunsul la obiecțiuni, fără referire la susținerile celeilalte părți.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că este admisibil motivul de nelegalitate prevăzut de art. 488 alin. 1 pct. 6 C. proc. civ. în situația în care litigiul a fost tranșat de către instanță prin însușirea argumentelor reclamantei şi preluând concluziile din raportul de expertiză întocmit în cauză şi din răspunsul la obiecţiuni, fără să analizeze şi să combată apărările pârâtei şi fără să arate propriul raţionament asupra cauzei deduse judecăţii. În speță, Înalta Curte a constatat că instanța deşi şi-a bazat concluziile şi pe „înscrisurile din dosar”, nu le-a identificat, pentru a se putea observa teza lor probatorie. A reţinut judecătorul fondului că „recalificarea sumelor respective drept dividende este lipsită de temei, nefiind dovedită aprobarea acordării de dividende în societate şi nici folosul personal al asociatului administrator”, „nefiind efectuată proba contrară că respectivele cheltuieli au fost efectuate în interesul societăţii şi în activitatea curentă a acesteia” în condiţiile în care reclamantei îi revenea sarcina probei, actul administrativ bucurându-se de prezumţia de legalitate şi temeinicie. Instanţa de fond a preluat întocmai concluziile expertului, fără a ţine seama şi de documentaţia care a stat la baza actelor a căror legalitate s-a verificat. Deşi instanţa şi-a însuşit în totalitate concluziile expertului se impunea să indice care sunt mijloacele de probă care i-au întemeiat convingerea de a exclude situaţia prezentată în documentaţia pârâtei, respectiv să indice înscrisurile sau eventual prezumţiile avute în vedere la excluderea situaţiei de fapt prezentată în documentaţia care a stat la baza emiterii deciziei de impunere şi a raportului de inspecţie fiscală. (Decizia nr. 215 din 5 aprilie 2021, pronunțată de Secția de contencios administrativ și fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție)
Av. Alina Matei, SĂVESCU & ASOCIAȚI

[ link extern ] /
Decizia ICCJ nr. 215/ 05.04.2022 produce efecte dupa publicarea in MO

Alte discuții în legătură

Decizia Îccj nr. 3584/ 28.06.2023. respingerea probei cu expertiză, ... POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Decizia ÎCCJ nr. 3584/ 28.06.2023. Respingerea probei cu expertiză, dar valorificarea de instanță a unei expertize extrajudiciare Înalta Curte de ... (vezi toată discuția)
Decizia Îccj nr. 4884/ 26.10.2023 forța probantă a unei expertize ... POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Decizia ÎCCJ nr. 4884/ 26.10.2023 Forța probantă a unei expertize extrajudiciare Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că expertiza ... (vezi toată discuția)
Concluzii instanta marinica71 marinica71 am un dosar la iccj in care la concluzii scrie:\'\'respinge ca inadmisibil recursul declarat de paratii ......impotriva deciziei...pronuntata de curtea de apel ... (vezi toată discuția)