Buna,
locuiesc intr-un bloc cu 100+ apartamente. Blocul are o parcare subterana pentru masini pe 2 nivele, unde detin un loc. La rampa de access, in urma unei decizii a adunarii generale a asoc. de proprietari, s-a montant un sistem de degrivare de catre Electrica, care a fost pornit in perioada Dec 2021 - Martie 2022, perioada in care temperatura a fost foarte rar aproape sau sub 0 grade Celsius. Factura se imparte proportional, in functie de nr de parcari, la toti detinatorii de parcari. Facturile de curent de la Electrica ce au venit sunt imense 64512 Kwh (nu, nu am gresit 64 de mii +). Cota mea parte e de aprox 1500 RON , pentru un serviciu de care nici macar nu am beneficiat, fiind plecat din oras in aceasta perioada.
Ce demersuri se pot lua din punct de vedere legal impotriva asociatiei de proprietari? Cine isi asuma responsabilitatea in cazul in care sistemul e defect sau operat in mod necorespunzator / nejustificat.
latka
Utilizator 2din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Suma e asa de mare pentru ca acel contract e facut pentru o persoana juridica, asociatia de proprietari.
Deocamdata platiti, asta e, nu puteti contesta o decizie legala a AG.
Mai faceti o AG si desfiintati jucaria.
Sau judecati-va cu Electrica, daca aveti probe.
Asoiatia de proprietari sunteti si dvs.
Sistemele de degivrare pot fi si fara rezistente electrice, folositi iarna solutie de clorura de calciu + un pulverizator si nu veti plati mare lucru.
Buna, nu ma refeream neaparat la pret ci la consumul imens (care evident vina la pachet si cu costuri mari). Cand s-a luat decizia de instalare, estimarile de costuri au fost mult mai mici, de aceea a si fost lumea de acord cu aceasta solutie. Iar acum practic suntem in imposibilitate de plata, locatarii nu au bani sa plateasca, fiind inclus acest cost la intretinere si asociatia nu are suficienti bani sa plateasca restul utilitatilor
latka
Utilizator 4din 5 utilizatori consideră acest răspuns util
Daca e aprobata lucrarea in AG, nu aveti pe cine da vina, e legal.
Cine nu casca ochii la inceput, deschide punga. Daca n-a fost nimeni in stare sa calculeze, in functie de puterea echipamentului electric, si de alte caracteristici din fisa tehnica, cam ce consum va avea, toata lumea e buna de plata.
Viata in asociatie inseamna si responsabilitate, nu numai "lasa, ca stiu cei de la conducere ce fac".
Degeaba am ridicat problema si am mai gasit cativa nemultumiti, majoritatea au ramas total neinteresati. Am primt raspunsuri seci gen "poate a fost o iarna mai capricioasa". Mi se pare absurd sa ramana aceasta hotarare definitiva, deja sunt locatari in imposibilitatea de plata a facturii la intretinere. O sa se ajunga in ritmul acesta la credit sau la executare silita.
Desi din pct de vedere pare legal, multi percep situatia ca un abuz. De aceea revin la intrebarea initiala: Se poate face ceva din punct de vedere legal pentru a ataca aceasta decizie a AG in instanta?
latka
Utilizator 5din 6 utilizatori consideră acest răspuns util
Problema nu e de a ataca aceasta decizie in instanta, dar ce motiv legal ati putea invoca ?
Ca nu a dus mintea pe nimeni, macar sa urmareasca o perioada scurta cum "zbîrnîie" contorul ? Ca sa sesizeze din timp cit consuma jucaria. E cam de noaptea mintii.