avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 983 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Impartire pe centre de cost a energiei electrice in ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Impartire pe centre de cost a energiei electrice in cazul Asociatiilor de Proprietari

Buna ziua,
Exista cadru legal pentru impartirea pe centre de cost a facturii de energie electrica in cazul Asociatiilor de Proprietrari? Concret, blocul nostru consuma energie electrica indiferent de numarul persoanelor care locuiesc in apartamente (de exemplu energia consumata pentru design: irigarea gazonului din jurul blocului care se face cu hidrofor; interesul tuturor proprietarilor, indiferent daca locuiesc sau nu in bloc la un moment dat, este ca acest gazon sa existe; iluminarea parcului din jurul blocului, cca 10 becuri care consuma indiferent daca in bloc locuieste o persoana sau 30 de persoane; etc.). Suntem in situatia cand locatarii care au declarat nr. de persoane trebuie sa suporte costuri pentru facilitati de care se bucura toti proprietarii, indiferent daca locuiesc permanent si nu s-au declarat, sau locuiesc temporar ori deloc (momentan). Am vrea sa gasim o solutie pentru a imparti factura de energie electrica in mod cat mai echitabil,
Ultima modificare: Luni, 27 Iunie 2022
tibirk, utilizator
Cel mai recent răspuns: tibirk , utilizator 19:42, 29 Iunie 2022
Articolul 82 din legea nr 196/2018
(1)Cheltuielile repartizate proportional cu numarul de persoane reprezinta cheltuielile asociatiei pentru asigurarea serviciilor de utilitati publice de care beneficiaza persoanele care locuiesc sau desfasoara activitati in mod curent in condominiu si care nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuala in parte pe baza unor dispozitive de masurare/inregistrare, fie datorita naturii si caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de masurare/inregistrare.
(2)Cheltuielile repartizate dupa numarul de persoane reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa rece, calda si canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrica utilizata pentru functionarea instalatiilor comune, inclusiv a ascensoarelor; colectarea deseurilor menajere, vidanjare.

Articolul acesta il stim si de aceea am si intrebat ce putem face pt ca articolul nu ne raspunde la urmatoarea intrebare:
Daca blocul genereaza consum de energie electrica chiar daca avem zero persoane trecute pe listele de intretinere, cum se distribuie costul in acest caz? Cam asta ar fi intrebarea mai corecta.
Ultima modificare: Marți, 28 Iunie 2022
tibirk, utilizator
Unde sunt 0 persoane nu se considera ca ar avea astfel de cheltuieli de intretinere.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iunie 2022
latka, utilizator
Si totusi exista consum destul de mare atunci cand sunt zero. Instalatiile de design existente sunt cu functionare continua si nu pot fi oprite (nici n-are cine sa le opreasca). Exista baza legala pentru distribuirea in liste a unui astfel de consum?
Pai vi s-a prezentat baza legala, nu se intelege ce doriti, mai exact. Se poate renunta la acele "minunatii" care au un consum energetic, banuiesc, destul de mare, sau se poate regindi proiectul spre ceva mult mai economic. Legal nu puteti obliga proprietarii care nu locuiesc acolo sa plateasca asa ceva, daca nu e nimeni in proprietate. A mai fost un subiect asemantaor cu al dvs., cu o asociatie care a montat un sistem energofag de degivrare rampa de iesire din garaj de la subsol. Buni de plata, pentru sume astronomice, cei care au parcare acolo. Unde nu-i cap, vai de buzunare.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iunie 2022
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Impartire procentuala spatiu comun Marcel_Savu Marcel_Savu Sunt proprietarul unui apartament de 2 camere intr-un bloc nou cu o singura scara si parcare subterana. Problema este ca la intocmirea documentatiei blocului ... (vezi toată discuția)
Administrator rezidentiale calcul liste locatar456 locatar456 Buna seara, Sunt un proaspat administrator de rezidential din sectorul 5 si am cateva nelamuriri pentru care am rugamintea sa ma ajutati: - exista pompe ... (vezi toată discuția)
Facturi uriase electricitate sistem degrivare rampa parcare Emil M. Emil M. Buna, locuiesc intr-un bloc cu 100+ apartamente. Blocul are o parcare subterana pentru masini pe 2 nivele, unde detin un loc. La rampa de access, in urma unei ... (vezi toată discuția)