avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... As dori si eu o lamurire intr-o speta de mostenire: X ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

As dori si eu o lamurire intr-o speta de mostenire: X si Y au ...

As dori si eu o lamurire intr-o speta de mostenire:
X si Y au fost casatoriti din 1945. In 1950 au dobandit o casa in care au locuit pana la moarte. In 2001 X a decedat iar succesibilii au fost Y (sotia lui X) si copiii C1 si C2. Dezbaterea succesiunii nu s-a facut pana in prezent. Anul trecut, in 2021 ,a decedat si Y. Avand in vedere ca nu s-a facut dezbaterea succesiunii lui X, se mai poate pune in discutie coproprietatea devalmasa a lui Y asupra casei pentru stabilirea masei succesorale a acesteia sau patrimoniul ei ramane compus doar din 1/4 din mostenirea lui X?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: p649 , utilizator 04:39, 5 Iunie 2022
Da, se pune problema.
Iar succesiunile se dezbat în ordinea deceselor, începând cu X.
Ultima modificare: Luni, 30 Mai 2022
raluk0207, utilizator
Duppa parerea mea, depinde cum au dobandit casa, avand in vedere ca atat casatoria cat si dobandirea casei s-au petrecut inainte de intrarea in vigoare a Decretului 32/1954. Dupa ce se stabileste ca imobilul a fost bun comun (sau nu), abia atunci se va vedea, in ordinea deceselor, cine pe cine si cat mosteneste.
Ma intereseaza foarte mult sa NU se puna in discutie coproprietatea devalmasa in cadrul procesului. Casa a fost dobandita de X in 1950, el fiind deja casatorit cu Y la vremea aceea. Titlul de prorprietate a fost reconstituit ulterior, pentru ca s-au mai adaugat niste terenuri intravilane din jurul casei. Mentionez ca titlul de proprietate (casa si terenuri intravilan) este doar pe numele lui X si a fost reconstituit in 1994, in baza legii 18/1991.
Nu se intelege din relatarea dvs. care este exact problema. Din moment ce exista copiii iar cei doi au decedat casatoriti fiind, ce importanta are devalmasia pe care o invocati? Comunitatea de bunuri dobandite in timpul casatoriei s-a stabilit prin decretul 32/1954, deci posterior atat casatoriei cat si achizitiei..
Ia uitati ce spune decretul:

"Bunurile ce sotii au la data intrării în vigoare a Codului Familiei devin comune sau proprii, potrivit dispoziţiunilor acestui Cod.
Calitatea de bun comun, dobîndită în temeiul dispoziţiunilor de mai sus, nu poate fi opusă celor de al treilea care, la data intrării în vigoare a Codului Familiei, sînt titulari ai vreunui drept real asupra acelui bun.
Articolul 5
Dovada ca un bun este propriu se va putea face, între soţi, prin orice mijloc de proba.
În cazul căsătoriilor încheiate înainte de intrarea în vigoare a Codului Familiei, dovada ca un bun este propriu se va putea face, de toţi cei interesaţi, prin orice mijloc de proba, chiar faţă de cei de al treilea."

Ca atare, cu orice mijloc de proba se poate dovedi ca bunurile au devenit comune, inclusiv cele retrocedate in baza legii 18.
Poate explicati mai clar ce urmariti.
Urmaresc ca respectivul titlu de proprietate sa se imparta in 1/4 catre sotie si 3/4 catre copii pentru ca, unul din copii nu a manifestat nici un interes pentru mostenire in termenul de 6 luni, conform vechiului cod, si din acest motiv a ramas un singur copil care a facut acte posesorii si va culege toata partea de 3/4. Daca se aplica devalmasia, atunci acestuia ii revine mai putin de 3/4 din TP si prin mostenirea mamei, celalalt copil va castiga o cota insemnata din mostenire.

Alte discuții în legătură

Vanzare imobil florentinadaniela florentinadaniela Buna ziua, Inainte de 1989, mama a cumparat o casa impreuna cu tatal meu, care intre timp a decedat. Doresc sa vand aceasta casa, cum pot proceda? Mentionez ... (vezi toată discuția)
Drept succesoral imobil - achizitie 1938 adrianadamian2009 adrianadamian2009 Un imobil este cumparat in 1940 doar pe numele sotiei si este inregistrat in cartea funciara. In anul 1958 moare sotul. Nu se face nici o actiune de ... (vezi toată discuția)
Sotul supravietuitor are dreptul la terenurile mostenite de defunct? Bogdan Bibicu Bogdan Bibicu Buna ziua! X si Y (sa ziem ca X= Mihai si Y=Oana) sunt sot si sotie. Bunurile comune (terenuri si case) au fost instrainate prin contracte de vanzare. ... (vezi toată discuția)