avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... As dori si eu o lamurire intr-o speta de mostenire: X ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

As dori si eu o lamurire intr-o speta de mostenire: X si Y au ...

As dori si eu o lamurire intr-o speta de mostenire:
X si Y au fost casatoriti din 1945. In 1950 au dobandit o casa in care au locuit pana la moarte. In 2001 X a decedat iar succesibilii au fost Y (sotia lui X) si copiii C1 si C2. Dezbaterea succesiunii nu s-a facut pana in prezent. Anul trecut, in 2021 ,a decedat si Y. Avand in vedere ca nu s-a facut dezbaterea succesiunii lui X, se mai poate pune in discutie coproprietatea devalmasa a lui Y asupra casei pentru stabilirea masei succesorale a acesteia sau patrimoniul ei ramane compus doar din 1/4 din mostenirea lui X?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: p649 , utilizator 04:39, 5 Iunie 2022
Va multumesc pentru raspuns. Si mie tot proprie mi se pare ca ar fi dar nu stiu cum sa ma adresez instantei in acest sens.
Buna ziua, Se va dezbate succesiunea de pe urma ambilor parinti si va fi succesiune succesiva si vor veni la mostenire copii. Se face initial lichidarea comunitatii legale de bunuri se stabileste cota fiecaruia de contributie de 50%-50% . Iar Y are din masa succesorala 50 % + 1/4 din 50 % de pe urma sotului. Oricum intr-un final copii vor ramane cu cate jumatate din ce se va mosteni. Vestea proasta este ca trebuie sa platiti impozit de pe urma lui X ca nu ati dezbatut succesiunea in primii 2 ani. Ar trebui sa urgentati sa dezbateti succesiunea sa nu ajungeti si la Y sa faceti 2 ani. Succes!

Nu are cum sa aiba Y 50%+1/4 din moment ce bunurile lui X sunt bunuri proprii
Gabriela Szatmari a scris:

Buna ziua, Se va dezbate succesiunea de pe urma ambilor parinti si va fi succesiune succesiva si vor veni la mostenire copii. Se face initial lichidarea comunitatii legale de bunuri se stabileste cota fiecaruia de contributie de 50%-50% . Iar Y are din masa succesorala 50 % + 1/4 din 50 % de pe urma sotului. Oricum intr-un final copii vor ramane cu cate jumatate din ce se va mosteni. Vestea proasta este ca trebuie sa platiti impozit de pe urma lui X ca nu ati dezbatut succesiunea in primii 2 ani. Ar trebui sa urgentati sa dezbateti succesiunea sa nu ajungeti si la Y sa faceti 2 ani. Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare imobil florentinadaniela florentinadaniela Buna ziua, Inainte de 1989, mama a cumparat o casa impreuna cu tatal meu, care intre timp a decedat. Doresc sa vand aceasta casa, cum pot proceda? Mentionez ... (vezi toată discuția)
Drept succesoral imobil - achizitie 1938 adrianadamian2009 adrianadamian2009 Un imobil este cumparat in 1940 doar pe numele sotiei si este inregistrat in cartea funciara. In anul 1958 moare sotul. Nu se face nici o actiune de ... (vezi toată discuția)
Sotul supravietuitor are dreptul la terenurile mostenite de defunct? Bogdan Bibicu Bogdan Bibicu Buna ziua! X si Y (sa ziem ca X= Mihai si Y=Oana) sunt sot si sotie. Bunurile comune (terenuri si case) au fost instrainate prin contracte de vanzare. ... (vezi toată discuția)