avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare imobil

Buna ziua,
Inainte de 1989, mama a cumparat o casa impreuna cu tatal meu, care intre timp a decedat. Doresc sa vand aceasta casa, cum pot proceda? Mentionez ca nu are carte funciara si nu mai am frati.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 14:04, 17 Februarie 2015
Pana la vanzare spuneti-ne despre mama d-voastra:
Traieste? E decedata?
Ultima modificare: Luni, 16 Februarie 2015
DlGoe, utilizator
Mama traieste, si doreste sa vanda casa.
Aaa, deci mama vrea sa vanda casa :)
Asa ma gandeam si eu.
Nu de alta dar in urma decesului sotului, mama detine 3/4 din acel imobil iar d-voastra doar 1/4.
Si cum 3/4>1/4.....
Va trebui dezbatuta succesiunea dupa tatal d-voastra si intabulata casa.
Are mama vreun act incheiat cu vanzatorul casei?
Intabularea o face OCPI-ul, iar dezbaterea succesiunii, daca nu sunt neintelegeri intre d-voastra si mama o faceti la un birou notarial.
Peste tot veti plati tot felul de taxe.
Ultima modificare: Luni, 16 Februarie 2015
DlGoe, utilizator
Eu stiam ca sotul supravietuitor are in concurs cu descendentii indiferent de numarul lor 1/4 restul cuvenindu-se descendentilor in mod egal.
Ultima modificare: Luni, 16 Februarie 2015
nae2012, utilizator
@nae20...
Recunosc, am gresit la calcule, asa ca reiau, in extenso:
Cota sotului supravietuitor este de 1/4 din mostenire, daca vine in concurs cu descendentii defunctului. Aceasta este situatia de fata.
Pentru a determina cota sotului supravietuitor din mostenirea defunctului, trebuie intai separate bunurile proprii sotului supravietuitor si partajarea bunurilor comune cu defunctul.
Pana la 1 octombrie 2011 nu exista alt regim matrimonial decat comunitatea de bunuri, devalmasia.
Dupa intrarea in vigoare a noului Cod civil, legea mai cunoaste inca doua regimuri matrimoniale, regimul separatiei de bunuri si regimul comunitatii conventionale.
Aceste regimuri prezinta importanta doar pentru mostenirile deschise dupa 1 octombrie 2011.
Daca mostenirea s-a deschis dupa aceasta data, iar sotii au ales regimul separatiei de bunuri, lucrurile sunt foarte clare.
Sotul supravietuitor, pe langa bunurile sale, va avea dreptul la o cota din mostenirea defunctului, cota stabilita in functie de clasa de mostenitori cu care vine in concurs, aici ¼.
Pentru mostenirile deschise inainte de 1 octombrie 2011 – deci daca cel despre a carui mostenire e vorba a decedat inainte de aceasta data, indiferent de data la care este dezbatuta mostenirea, se aplica regulile de la comunitatea legala de bunuri.
Astfel, dupa casatorie, toate bunurile dobandite de soti se prezuma ca sunt bunuri comune, in devalmasie.
Prin urmare, pentru a stabili masa succesorala a defunctului, trebuie intai impartite bunurile comune ale sotilor. Doar dupa impartirea acestora se stabileste partea din bunurile comune care apartine defunctului si care constituie masa succesorala.
Deci sotia va avea jumatate din bunurile comune dobandite impreuna cu defunctul pe durata casatoriei, plus cota-parte stabilita de lege din jumatatea care revine defunctului si care constituie, de fapt, masa succesorala.Sunt aproape sigur ca aceasta este situatia si aici
.
Facand calculele efective avem ½+1/4x1/2=5/8, cota sotiei si 1-5/8=3/8 cota fiicei.
Domnisoara jurista, d-voastra ce rezultat ati obtinut ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune PARFUMATA PARFUMATA IN CAZUL DECESULUI UNUIA DINTRE PARINTI , CELALAT PARINTE POATE INSTRAINA IN VREUN FEL IMOBILUL DACA NOI COPIII ( 2 ) NU SUNTEM DEACORD ? NU AVEM FACUTE ACTELE ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa mama Borza Borza Dupa decesul unuia dintre soti, sotul supravietuitor mai are un fiu. Acest sot supravietuitor poate instraina imobilul fara ca fiul sa isi dea acordul. ... (vezi toată discuția)
Succesiune MariaDr MariaDr Cum se realizeaza succesiunea in urmatoarea speta: sot si sotie; sotia decedata; au avut 2 copii, unul decedat ( anterior decesului mamei lui), care are la ... (vezi toată discuția)