avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire dupa mama
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire dupa mama

Dupa decesul unuia dintre soti, sotul supravietuitor mai are un fiu.
Acest sot supravietuitor poate instraina imobilul fara ca fiul sa isi dea acordul.
Mentionez ca nu s-a facut succesiunea.
Se poate face o notificare la Cartea funciara? Asta ca sa nu poata sa vanda ?
Cel mai recent răspuns: tiberiu_b , utilizator 14:15, 19 Februarie 2011
Nu, nu poate sa vanda pentru ca nu este unic proprietar. Trebuie mai intai dezbatuta succesiunea. Daca bunul a fost dobandit in timpul casatoriei atunci sotia are 1/2 si sotul 1/2. Din jumatatea sotiei defuncte 3/4 apartine copilului si 1/4 sotului supravietuitor.
in cazul prezentat de dvs
atat sotul cat si fiul sunt mostenitori rezervatari de drept,prin efectul legii.
astfel, sotul supravietuitor va mosteni 1/2 din intreaga masa succesorala;de asemenea va avea prin efctul legii si 1/2 din 1/2 din cealalta jumatate.
restul va apartine fiului. cu alte cuvinet,sotul va mosteni 3/4 din imobil,iar fiul 1/4.
in acest context, orice vanzare fara acceptul celuilalt mostenitor poate fi anulata.
da.aricare dintre mostenitorii rezervatari poate sa faca o notificare la OCPI in care sa mentioneze care sunt prezumtivii mostenitori
pt d-na mihaela;
faceti o confuzie; sotul supravietuitor are intotdeauna 1/2 din toata masa succesorala;
in functie de nr de copii, are o cota parte si din restul ramas al mostenirii..in speta de fata, sotul va avea 3/4 iar fiul 1/4, cum am prezentat.
Buna seara,

Din toate discutiile de pe forum eu am inteles altceva... se pare ca doamna Mihaela avea dreptate...
Am dat un copy la un raspuns dat de domnul Themis (avocat):

''ªi cu art.1 al L.319/1944 cum rămîne?

ART. 1
Sotul supravietuitor mosteneste din averea celuilalt sot dupa cum urmeaza:
a) cand vine la sccesiune cu copiii legitimi si recunoscuti sau numai cu unii din ei, ori cu descendentii lor, mosteneste o patrime;
b) cand vine la succesiune in concurs cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul din ei, in ambele cazuri impreuna cu fratii si surorile sotului incetat din viata si descendentii lor, sau numai cu unul din ei, mosteneste o treime;
c) cand vine la succesiune cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul dintre ei, sau numai cu fratii si surorile acestuia si descendenti de-ai lor, ori numai cu unii dintre ei mosteneste o jumatate;
d) cand vine la succesiune cu ceilalti ascendenti sau colaterali pana la gradul al IV-lea inclusiv, mosteneste trei patrimi;
e) in lipsa rudelor mai sus aratate, sotul supravietuitor mosteneste averea intreaga.''

Deci ?

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
gabriel z a scris:

pt d-na mihaela;
faceti o confuzie; sotul supravietuitor are intotdeauna 1/2 din toata masa succesorala;
in functie de nr de copii, are o cota parte si din restul ramas al mostenirii..in speta de fata, sotul va avea 3/4 iar fiul 1/4, cum am prezentat.

:O Eu cred ca dumneavoastra va inselati.
1. Acea jumatate de bunuri care se cuvine sotului reprezinta bunuri dobandite in timpul casatoriei, deci este vorba de un alt regim juridic decat cel succesoral , in speta regimul matrimonial al bunurilor.
2. Legea nr. 319/1944 spune ca in concurs cu mostenitorii de clasa 1, sotul are
1/4 din bunurile defunctului sot. Pai bunurile defunctului sot reprezinta: jumatatea aceea din bunurile comune + bunurile sale proprii.

Nu vreau sa fac teoria chibritului cu un domn avocat. Sunt convinsa ca stiati, dar...poate oboseala din timpul zilei isi spune cuvantul.

Alte discuții în legătură

Succesiune ContSters135021 ContSters135021 De ce daca moare sotul primul,urmasii sunt numai copii,si sotia nu are dreptul de mostenitor? (vezi toată discuția)
Succesiune Elleny Elleny Este urmatoarea speta: In urma decesului lui A si B, a ramas o masa succesorala neimpartita celor 4 copii ai lor. Ulterior mortii celor doi (A si B) decedeaza ... (vezi toată discuția)
Copilul- unic mostenitor elamani elamani Am un apartament dobandit prin mostenire. Sunt casatorita de 3 ani si am un fiu de 8 ani din o casatorie anterioara . As dori ca apartamentul sa ramana dupa ... (vezi toată discuția)