avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Deducere personala / bursa student
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Deducere personala / bursa student

Buna ziua !
Am nevoie urgent de sfatul dvs. intr-o problema !
Am o sora casatorita , fara serviciu , care este studenta si beneficiaza de bursa de studii , atunci cand mediile ei permit aceasta bursa , deci nu are un venit continuu , stabil . Bursa este de 300 lei . In prezent are bursa in semestrul I , adica inclusiv luna ianuarie .
Intrebarea este daca sotul ei o poate trece drept persoana in intretinere , el avand serviciu , pentru a putea beneficia de deducere personala pentru sotie ?
Cum trebuie procedat ca sa fie corect ?
Mentionez ca el trebuie sa depuna urgent declaratia .
Multumesc anticipat !
Va doresc un an cat mai bun !
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Ianuarie 2010
lady_v, utilizator
Cel mai recent răspuns: lady_v , utilizator 09:35, 17 Ianuarie 2010
din cate cunosc in adeverinta de la facultate se va trece cuantumul bursei... deci...cand nu are bursa cred ca se poate!
Persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 250 lei lunar.
codul fiscal prevede :
ART. 56
Deducere personală
(3) Persoana în întreţinere poate fi soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc 250 lei lunar.

Bursa de studii este calificata drept venit neimpozabil, si avind o valoarea mai mare de 250 lei, rezulta ca persoana beneficiara nu poate fi considerata persoana in intretinere , in sensul beneficierii de deducere suplimentara.
Pe alta parte, asa cum spuneti, daca aceasta bursa nu are carater constant , in perioadele in care nu este acordata, in masura in care persoana nu mai are alte venituri, se poate solicita acordarea deducerii suplimentare .
Salariatul declara pe proprie raspundere ca sotia- fara venituri propriiart conform art 213 lit. b) din Legea nr. 95/2006 se afla in intretinerea sa,la care ataseaza certificat de casatorie si declaratia sotiei ca nu realizeaza venituri in conformitate cu prevederile Codului fiscal.
Salariatul beneficiaza de deducere personala incepand cu luna urmatoare celei depunerii cererii.
" Pentru un venit brut lunar din salarii cuprins intre 10.000.001 si 30.000.000 lei:
Fara persoane in intretinere: 2.500.000 x [1-(Venit Brut Lunar-10.000.000) / 20.000.000]
Cu o persoana in intretinere: 3.500.000 x [1-(Venit Brut Lunar-10.000.000) / 20.000.000]

Din salariul brut negociat scadeti 17%, care reprezinta 1% somajul, 6,5% sanatatea, 9,5% contributia la pensie;
Scadeti deducerea, calculata conform tabelului;
La suma astfel obtinuta aplicati un impozit de 16%. "


Dupa calculele prezentate , am inteles ca , pentru un salariu de pana in 20.000.000 ,
se castiga la salariu pentru o persoana aflata in intretinere 1 000.000.
Am calculat bine suma ce este primita la salariu pentru persoana in intretinere ??
Va multumesc .
Ultima modificare: Miercuri, 20 Ianuarie 2010
lady_v, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere personala la impozitul pe salarii gelian_andubog gelian_andubog Cine poate sa-mi raspunda care este venitul maxim realizat de o persoana pentru a putea fi introdusa la deducere de impozit la o alta persoana? (vezi toată discuția)
Deduceri cu copii aflati in intretinere adrian_mihai adrian_mihai Cum pot fi trecuti la deduceri copii rezultati in urma unei relatii de concubinaj? Cei de la personal n-au stiut ce sa -mi spuna, au zis ceva de o declaratie ... (vezi toată discuția)
Deduceri salarii Lulica Lulica Buna ziua Avand in vedere ca s-a tot schimbat salariul minim pe economie stie cineva daca cumva s-a schimbat si deducerea personala de la 250 lei? Va ... (vezi toată discuția)