avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... HG 250/08.05.1992 Art. 18 concediu de odihna ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

HG 250/08.05.1992 Art. 18 concediu de odihna suplimentar

HG 250/08.05.1992
Art. 18, aln. 1: În afară concediului de odihnă, prevăzut la art. 1, salariaţii din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare, care prestează munci grele, periculoase sau vătămătoare, ori lucrează în locuri de muncă în care exista astfel de condiţii, stabilite potrivit Legii nr. 31/1991, au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihnă suplimentar, cu o durată cuprinsă între 3-10 zile lucrătoare.

Art. 21: Pe baza criteriilor şi a determinarilor făcute în condiţiile art. 19, durata efectivă a concediului suplimentar de odihnă se aproba după cum urmează:- de miniştrii sau de conducătorii celorlalte organe centrale ale administraţiei publice, cu avizul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, pentru salariaţii din aparatul propriu şi din unităţile subordonate; -de prefectul judeţului, cu avizul Departamentului pentru Administraţia Publică Locală, pentru salariaţii aparatului prefecturii;- de consiliul judeţean sau local, pentru salariaţii din serviciile publice, judeţene, respectiv locale, precum şi din unităţile subordonate;- de consiliul de administraţie al regiei autonome cu specific deosebit, cu avizul ministerului de resort, pentru salariaţii din aceste unităţi;- de conducătorul instituţiilor publice bugetare neguvernamentale, pentru salariaţii din aparatul propriu şi unităţile bugetare subordonate.

Intrebare:
Din punct de vedere juridic cum este legal: durata efectiva a concediului suplimentar de odihnă (de ex. 5 zile de COS) pentru un post/functie se aprobă:
1. mai întai de una din autoritatile mentionate în art. 21 si apoi aceasta aprobare se consemneaza intr-un act aditional la CCM-ul incheiat, ce se inregistrează la ITM?
2. sau 2. mai intai se stabileste durata concediului suplimentar de odihnă pentru un post/functie (de ex 5 COS), se consemneaza intr-un act aditional la CCM-ul incheiat si se inregistrează la ITM actul aditional, si apoi se trimite spre aprobare catre una din autoritatile mentionate in art. 21?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:13, 9 Iunie 2022
mai intai se aproba durata si apoi se modifica CCM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de odihna biutza2003 biutza2003 Buna ziua. Am auzit de la cineva care lucreaza in cadrul armatei, ca personalul care lucreaza opt ore pe zi la calculator beneficiaza de un numar mai mare ... (vezi toată discuția)
Spor vechime in zile de concediu andreeadumitrascu24 andreeadumitrascu24 BUNA ZIUA, DACA AM O VECHIME CE DEPASESTE PUTIN PESTE 10 ANI, NR ZILELOR DE CONCEDIU ESTE TOT 21 ? SAU 25? (in ce art. din lege se specifica acest lucru?) ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna ! florinsadova florinsadova La cate zile de concediu de odihna, are dreptul o persoana ce lucreaza in administratia publica locala, care se afla cu vechime intre 5-10 ani?Daca in ... (vezi toată discuția)