avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj

bunurile realizate in timpul casatoriei: se ia in considerare aportul fiecaruia dintre soti?
cit revine fiecaruia, dupa divort, neavind copii minori?
pina cind se considera bani comuni, cei din conturi la banci,pina la data introducerii actiunii de divort, sau pina la data pronuntarii acestuia?
cum se poate obtine un extras de cont de la o banca, daca acel cont a fost pe numele fostei sotii?
Cel mai recent răspuns: Seffer Laurentiu , Consilier juridic 13:25, 17 Ianuarie 2010
Ideal ar fi, sa gasiti, sotii, o cale amiabila de partajare a averii obtinute in timpul casatoriei si sa va prezentati la notar, unde se va redacta un partaj voluntar, unde se va oglindi cat s-a obtinut si cat revine fiecaruia dintre soti.
Sigur, in caz de neintelegere asupra cotei ce i se cuvine fiecaruia, va puteti adresa instantei, cu suportarea costurilor de rigoare, suficient de mari.
Daca partile nu se inteleg, atunci in instanta sunt aceptate toate mijloacele de probe, inscrisuri, martori, expertize, care vor demonstra aportul fiecarui sot la achizitionarea bunurilor obtinute in timpul casatoriei.
Un astefel de proces s-ar justifica daca vorbim de valori insemnate, dar numai dvs. puteti sa stabiliti acest lucru.
Ultima modificare: Duminică, 17 Ianuarie 2010
Doinita Stingaciu, Avocat
bunurile, considerate bunuri comune ale sotilor, sint acele bunuri dobindite de soti in timpul casatoriei. timpul casatoriei este considerat acel timp scurs intre data inregistrarii casatoriei la oficiul de stare civila si data pronuntarii desfacerii casatoriei, de catre instanta de judecata, in urma unei actiuni de divort sau adecesului unuia dintre soti. hotarirea trebuie sa fie irevocabila. pe durata casatoriei se prezuma ca sotii au contribuit in mod egal la obtinerea bunurilor considerate bunuri comune. daca se dovedeste ca unul din soti a avut o contributie mai mare la dobindirea unui/unor bunuri acest lucru trebuie dovedit prin acte. un extras de cont se poate obtine in urma depunerii unei cereri, in acest sens la banca la care este deschis contul. cererea se face de catre titularul contului sau de catre un imputernicit al acestuia. extrasul de cont poate fi solicitat de instanta de judecata in timpul actiunii de partaj, numai in situatia in care partea incearca sa ascunda bun/bunuri supuse acestei actiuni.
Asa cum afirma si distinsa mea colega Doinita Stangaciu este de preferat calea amiabila (medierea) de solutionare a oricarui conflict sau disputa, mai ales cele din domeniul familial, partaj .... In consecinta eu va recomand medierea. Medierea fiind o cale eficienta, rapida si mai putin costisitoare. Medierea va fi in viitor o cale importanta de solutionare a conflictelor ce se va utiliza pe scara larga in tara noastra. Medierea este o solutie aplicata cu mari suucese in toate tarile europene,in America dar mai putin cunoscuta la noi in tara.
Informatii de unde puteti alege un mediator si ce este medierea o puteti gasi pe siteul oficial al Consiliului de mediere [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort mamina mamina Buna ziua, Am o problema destul de delicata ,pe care nu o pot discuta cu nimeni.Asa cum spune si titlul subiectului este vb despre un divort .In cateva ... (vezi toată discuția)
Partaj carla.dinu carla.dinu In cazul in care se pronunta divortul dar nu se face partajul acum, ci dupa 1 an, se mai pot imparti si conturile bancare ale unuia dintre soti? Ma refer la ... (vezi toată discuția)
Divort cirsteaiulian cirsteaiulian am un copil de 8 ani,am apartament prin credit ipotecar,o masina si inca doua credite,sotia nu lucreaza,vreau sa divortez, ce trebuie sa fac? (vezi toată discuția)