avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... O problema privind drepturile succesorale. Va rog ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

O problema privind drepturile succesorale. Va rog respectuos ...

O problema privind drepturile succesorale.
Va rog respectuos sa va aplecati atentia si asupra urmatoarei situatii teoretice, dar care naste unele controverse:

Tatal a decedat. Are doi copii A si B (care traiesc !) iar acestia au si ei copii (care traiesc !)
La Notariat, A si B renunta la mostenirea dupa tatal lor !
Intrebare: copii lui A si B pot solicita mostenirea dupa bunicul lor (tatal lui A si B) ??. Sunt in viata sotia, parintii, si fratii acestuia, etc.
Va multumesc anticipat pentru eventualele dumneavoastra lamuriri !!
Ultima modificare: Luni, 13 Iunie 2022
DUNIC, utilizator
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 05:20, 16 Iunie 2022
Nu!Drepturile de moștenitor al copiilor A și B,sunt doar după A și B!Renunțarea la moștenire face că această să se reimparta in mod egal către moștenitorii rămași.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul dumneavoastra. Totusi, am intrat in posesia si a altor raspunsuri. Deoarece nu stiu sa combat raspunsul dumneavoastra, rog respectuos sa mai asteptam si alte pareri !!
~ Conținut șters la cerere ~
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, în nume propriu, în calitate de nepoți de fiu ai defunctului. Fac parte din clasa I de moștenitori, clasa descendenților defunctului, și vor moșteni alături de soția supraviețuitoare.

Antevorbitorii au sesizat corect că, în cazul renunțării tuturor copiilor defunctului, moștenirea trece la „moștenitorii rămași”, la „ceilalți”...
Mai exact spus: partea renunţătorilor profită moştenitorilor pe care i-ar fi înlăturat de la moştenire.

Dar, ia mai priviți o dată! Cine sunt „ceilalți”?
Exact copiii lor, nepoții de fiu ai defunctului.

Alungați din minte reprezentarea (aceea la care v-ați gândit atunci când ați pus semnul mirării după „trăiesc”!) și veți putea vedea...
Da, este adevărat, renunțătorul nu poate fi reprezentat.

Dar aici, ce (cine) îi impiedică pe copiii lui A și B să vină la moștenire în nume propriu? Nimic/nimeni. Cu condiția să fi existat la data morții bunicului lor. Împărțirea va fi pe capete, nu pe tulpină.

DUNIC a scris:

Va rog respectuos sa va aplecati atentia si asupra urmatoarei situatii teoretice, dar care naste unele controverse:


E o speță bună de picat o clasă de ... neatenți. Bunăoară, antevorbitorii au reușit să se contrazică pe ei înșiși de la începutul până la sfârșitul frazei.
Care ar fi controversele?
Ultima modificare: Marți, 14 Iunie 2022
romascanu, moderator
Imi aduc aminte de o speta, unde chiar asta era scopul, ca prin renuntarea fiului mostenitor ,sa mosteneasca copiii lui acea parte ce i-ar fi cuvenit

Alte discuții în legătură

Succesiune just_ea just_ea bunica a murit,fiica ei(mama mea) este singura mostenitoarea si a inceput procedura de succesiune,in privinta imobilului unde a locuit bunica si vrea sa-l ... (vezi toată discuția)
Pentru un contract de comodat e deajuns semnatura unui parinte ori e necesara si cea a fratilor? salutare comunitate! doresc sa inchei un contract de comodat ... Claudiu007 Claudiu007 Salutare comunitate! Doresc sa inchei un contract de comodat ca reprezentant al unei firme pe care vreau sa o infiintez cu unul din parinti, fiindca ... (vezi toată discuția)
Copiii unui concubin mostenesc pe celalalt concubin? AurelP. AurelP. Buna ziua. As dori si eu un raspuns la o intrebare mai complicata despre o mostenire. Sper ca am nimerit locul potrivit unde sa intreb fiindca nu sunt prea bun ... (vezi toată discuția)