avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, Sunt interesat sa cumpar uscatoria blocului ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, Sunt interesat sa cumpar uscatoria blocului cu care ...

Buna ziua,

Sunt interesat sa cumpar uscatoria blocului cu care am 2 pereti comuni. Unde ar trebui sa ma duc pentru a incepe demersul si daca un avocat se poate ocupa de acte? Suntem 15 pers pe casa scari si din ce am cautat nu trebuie sa fie toti de acord 2/3 parca cu ceva lege, daca ma poate ajuta cineva.

Multumesc frumos
Ultima modificare: Marți, 14 Iunie 2022
Sorin880, utilizator
Cel mai recent răspuns: Sorin880 , utilizator 19:21, 16 Iunie 2022
Nu ati cautat suficient, trebuie sa respectati cerintele legii 196/2018 si sa obtineti acordul tuturor proprietarilor de pe acea scara.
Articolul 44
(1) Încetarea destinației de folosință comună pentru părțile comune din condominii se poate hotărî motivat cu acordul scris al tuturor proprietarilor din condominiu.
(2) În cazul prevăzut la alin. (1) devin aplicabile dispozițiile privitoare la coproprietatea obișnuită. Cu toate acestea, înstrăinarea sau ipotecarea se poate realiza numai cu acordul tuturor proprietarilor din condominiu.
(3) Constatarea încetării destinației de folosință comună pentru părțile comune se face prin hotărâre a adunării generale a asociației de proprietari adoptată în unanimitate de către proprietarii din condominiu.
(4) Imobilul, respectiv partea din condominiu care rezultă din încetarea destinației folosinței comune se înscrie în mod corespunzător în cartea funciară pe baza documentației cadastrale întocmite în acest scop.
(5) Prevederile prezentului articol nu se aplică părților comune din condominiu pentru care nu poate înceta destinația de folosință comună, întrucât poate afecta buna funcționare a condominiului și pot fi lezate drepturile celorlalți proprietari.
(6) Înscrierea în cartea funciară ca unitate individuală distinctă a părților de folosință comună pentru care încetează această destinație, potrivit dispozițiilor legale, implică parcurgerea următoarelor etape:
a) emiterea hotărârii adunării generale a asociației de proprietari prin care se constată încetarea destinației de folosință comună;
b) recepția documentației cadastrale pentru recalcularea cotelor-părți indivize, în vederea scoaterii din părțile de folosință comună;
c) încheierea actului în formă autentică prin care toți proprietarii din condominiu își exprimă acordul pentru încetarea destinației de folosință comună și pentru diminuarea corespunzătoare a cotelor-părți din proprietatea comună.
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 15 Iunie 2022
latka, utilizator
Iar dacă doresc sa o închiriez( dacă se poate) sa zic pe 30 ani se aplica aceasi lege ?
PS: Nu exista asociație de proprietari, și o folosesc 3 persoane. 1 sunt eu, 1 vecinul și a 3 a persoana tot strânge "gunoaie"... ex: saci cu haine, calorifere, țevi, biciclete fără roti, cauciucuri, etc... si noi care o folosim nu mai dorim sa își aducă toate gunoaiele...dar el zice ca are dreptu sa aducă ce vrea...

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
CAPITOLUL IV
Proprietatea comună
SECŢIUNEA a 3-a
Coproprietatea forţată
Art. 650
Atribuirea în folosinţă exclusivă a părţilor comune
(1) Părţile comune pot fi atribuite coproprietarilor în folosinţă exclusivă numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalţi coproprietari.
(2) Decizia de atribuire în folosinţă exclusivă trebuie adoptată cu o majoritate de două treimi din numărul coproprietarilor şi al cotelor-părţi. În clădirile unde sunt constituite asociaţii de proprietari, decizia se adoptă de către adunarea generală, cu aceeaşi majoritate.
[ link extern ]

Uscatoria reprezinta parte comuna
Legea nr 196/2018 prevede ca proprietarul nu poate schimba aspectul si destinatia partii comune fara acordul vecinilor si al asociatieid e proprietari
partea comuna de condominiu poate fi exclusiv utilizata de catre un proprietar cu acordul vecinilor si al asociatieid e proprietari prin incheierea de contract de folosinta sau de inchiriere
Intersul dv de achizitionare parte comuna implica parcurgerea unei proceduri legal prevazute de disp L nr 196/2018 ,respectiv schimbarea destinatiei partii comune care implica acordul individual autentificat al tuturor proprietarilor care sa accepte sa cedeze cota parte ce le revine
Disp.l.196/2018 nu se aplica aici. Cititi inainte de a posta.

Alte discuții în legătură

Vanzare uscatorie adm.borodi adm.borodi Buna ziua. Locatarii de pe o scara vor sa vanda uscatoria si au gasit un client. Ma puteti ajuta, va rog, cu procedurile si documentatia ... (vezi toată discuția)
Se mai poate achiziționa uscătoriile de bloc în 2022 din folosință ... KD007 KD007 Se mai poate achiziționa Uscătoriile de bloc în 2022 din folosință comună în bun propriu? Dacă da, care este procedura? (vezi toată discuția)
Buna seara,spuneti-mi va rog ce trebuie facut pentru cumpararea ... Juan04 Juan04 Buna seara,spuneti-mi va rog ce trebuie facut pentru cumpararea uscatorului blocului.Trebuie semnaturile tuturor locatarilor sau 50+1?multumesc (vezi toată discuția)