Bună ziua,
Fireşte, în principiu D-na raluk0207 are dreptate; într-adevăr, donaţiile sunt irevocabile.
Dar de la acest principiu există nişte excepţii.
Prima dintre ele este aceea în care Dvs. aţi pus în contractul de donaţie ceva
sarcini pentru donatar (adică, în schimbul darului făcut, l-aţi obligat să facă ceva - orice, nu contează, cu condiţia ca acel lucru să fie legal şi moral). Dacă donatarulş nu şi-a îndeplinit obligaţia respectivă, atunci îl puteţi da în judecată şi puteţi cere instanţei să desfiinţeze donaţia.
A doua excepţie este aceea în care, chiar dacă nu l-aţi obligat pe donatar prin contract să facă un anume lucru, el dă
dovadă de nerecunoştinţă faţă de Dvs. Iar nerecunoştinţa asta este clar definită de lege, ea putând să însemne unul dintre aceste trei lucruri: a) că a încercat să vă omoare sau să omoare pe cineva apropiat Dvs. ori, dacă a ştiut că se pregăteşte o astfel de crimă, nu v-a anunţat; b) că a săvârşit împotriva Dvs. fapte penale, ori cruzimi, ori v-a jignit grav; c) că, în cazul în care aţi ajuns în stare de nevoie, a refuzat nejustificat să vă aducă alimente.
Atenţie, toate aceste fapte de nerecunoştinţă trebuie să poată fi dovedite în instanţă, nu ajunge să afirmaţi Dvs. că aşa a fost.
Şi încă un lucru:
trebuie să îl daţi în judecată pe donatar în termen de un an de la data la care aţi ştiut că el nu a fost nerecunoscător faţă de Dvs. şi respectiv în termen de 3 ani de la data până la care el trebuia să îşi îndeplinească sarcinile pe care i le-aţi impus prin contract. Altfel legea prezumă că l-aţi iertat şi atunci nu se mai poate face nimic.
Citiţi detalii suplimentare în
Codul civil, la art. 1020 - 1029; legea e scrisă într-un limbaj accesibil şi pentru nespecialişti.
raluk0207 a scris:
Nu puteți. Donațiile sunt irevocabile.