avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce se intampla cu o mostenire de succesiune ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce se intampla cu o mostenire de succesiune nerevendicata?

Ce se intampla cu o mostenire de succesiune a unuia dintre 3 frati dupa mama, daca a fost depasit termenul de acceptare, mai exact au trecut 1 an si 2 zile de la deces, iar declaraţia de acceptare a moştenirii nu a fost depusa (notarul asteapta actele necesare)?
Sotul ramas (tatal) si doi dintre cei 3 frati au depus actele, si doar unul dintre frati nu a depus actele necesare (certificat de casatorie si de nastere). Practic ce se intampla cu partea lui de mostenire cand acesta nu a depus la timp, si ce se mai poate faca la acest moment? Multumesc !

Stiu ca succesibilii pot pierde dreptul de a moștenii dacă în termen de un an de la decesul defunctului nu își exercită dreptul de opțiune succesorală, în sensul acceptării acesteia, insa nu stiu ce inseamna practic, adica cui ii revine parea respectiva (o patrime 1/4) sau daca se mai poate face ceva.
Buna ziua!

Dreptul de optiune succesorala se exercita in mod expres sau tacit in termen de un an de la deschiderea mosteniriii.
Daca acesta nu a acceptat nici in mod tacit, adica sa faca anumite acte pe care numai un mostenitor le-ar putea face, este decazut din termen si, prin urmare, nu mai poate mosteni.
Partea acestuia din mostenire se va imparti intre ceilalti mostenitori care au acceptat in termen.
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Problema se pune altfel nu cu teorii..Daca dvs sunteti de acord sa dezbateti succesiunea nu conteaza daca a acceptat sau nu,in fata notarului spune ca a acceptat tacit si dvs nu il contraziceti.Daca vreti sa il"sariti"si sa beneficiati de cota lui atunci ajungeti in instanta..Acoo.exista ceva tertipuri sa dovedeasca ca aceptat tacit depinde de av,martori binevoitori asa cum exista sansa ca dvs sa dovediti ca e strain de succesiune.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu se decade nimeni din nimic.
Se considera ca ați acceptat tacit succesiunea, prin efectuarea de acte de administrare, conservare și folosinta a bunurilor din masa succesorala.
Tocmai pentru ca plaja actelor de acceptare tacita este foarte larga, este greu de dovedit ca un moștenitor nu a făcut absolut nimic, astfel incat sa fie decăzut.
În practica, 90% dintre succesiuni se dezbat după împlinirea termenului de opțiune succesorala.
Multumesc pentru raspunsuri !

Asa a spus si notara, adica se considera intentie de aceptare (tacita) si faptul ca am trimis actele la un notar public. Au fost trimis actele de fapt mai devreme la o adresa de email gresita si la una corecta cu o zi intarziere. Practic doar dupa 2 ani trebuie platit impzit, parca 1% din valoare daca nu ma insel, insa a mai spus ca se poate inca face o declaratie daca doresc, costa 59 de lei cred. Plus ca am inteles ca doar unul dintre frati a depus actele (imputernicire) la timp, celalat avea acte care nu erau ok (nu se accepta acel tip de act la noi). Deci practic nici unul dintre mostenitori nu a aceptat mostenirea, actele fiind toate la acelasi notar si nu s-au mai depus.
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2022
Manuela Rășină, administrator
Da, dar faptul ca ați depus toate aceste diligente (ați procurat acte, ați făcut procuri etc) înseamnă că ați acceptat tacit succesiunea.
Declarația de care v-a spus notarul exact la asta se refera: că ați făcut acte de acceptare tacita, după împlinirea termenului de opțiune succesorala.
Și da, impozitul este 1%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune nmtcatalina nmtcatalina Tatal meu a murit in luna iulie 2009. Mostenitori suntem mama, fratele si eu. Nu vrem sa facem succesiunea. Suntem obligati prin lege? Ce se poate intampla ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire F1987 F1987 Care este termenul prevazut de lege in care pot sa-mi revendic un imobil ca mostenire ? (vezi toată discuția)
Mostenim datoriile dobandite prin hotarare judecatoreasca,chiar daca nu s a dezbatut mostenirea? Ruxandruta Ruxandruta Daca tatal a decedat si s a pronuntat hotararea judecatoreasca dupa moartea sa,iar mostenirea nu a fost dezbatuta,copiii mostenesc datoriile rezultate din ... (vezi toată discuția)