avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, se poate ataca certificatul de mostenitor ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, se poate ataca certificatul de mostenitor in urmatoarea ...

Buna ziua, se poate ataca certificatul de mostenitor in urmatoarea situatie si aproximativ ce % de castig ar avea atacarea acestuia. Situatita este in felul urmator: sot-sotie; sotul avea un apartament si 1 baiat inainte de a se recasatori,.. au facut cununia civila si conform legii, daca tatal/sotul, moare, copilul ramane cu 75% iar a doua sotie, cu 25%, corect? asta s-a si intamplat, a decedat, iar baiatul a fost citat de cateva ori de notar sa se prezinte la masa succesorala (a doua sotie a deschis dosar de mostenire); nu s-a prezentat deci prin urmare sotia a luat 100% din masa succesorala. Aceasta si-a refacut viata sentimentala la scurt timp dupa acest incident, iar baiatul afland este foarte probabil sa duca proces in instanta pentru a anula certificatul de mostenitor. A participat cu cheltuieli de inmormantare, de spitalizare, etc. Ce sanse ar avea daca ar aduce acceste dovezi de cheltuieli in instanta + daca se leaga de motivul ca dupa scurt timp si dupa ce a luat certificatul de mostenitor, si-a refacut viata sentimentala. ?? Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2022
Mihai_mih, utilizator
Cel mai recent răspuns: irina.pricop , utilizator 12:36, 22 Iunie 2022
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Nu prezinta relevanta faptul ca doamna si-a refacut viata sentimentala dupa eliberarea certificatului de mostenitor. Problema care intervine e ca baiatul defunctului beneficiaza de rezerva succesorala. Pentru a se contesta certificatul de mostenire pe motive de nulitate trebuie respectat termenul de 3 ani pentru introducerea actiunii. In masura in care baiatul a efectuat acte de acceptare tacita a mostenirii este alta discutie. Sunt multe aspecte de analizat pe acest gen de litigii, si este foarte interpretabil, mai ales daca vorbim si de acte de acceptare tacita a mostenirii. Baiatul de ce nu s-a prezentat la notar sa accepte mostenirea?

Cu stima,
av.Jasmine Oancea
Motivul clar nu-l știu, probabil nu a fost în țară sau nu-și verifică cutia poștală, nu citește ziarul cu anunțuri..n-as putea sa va spun de ce nu s-a prezentat, dar ne este greu sa credem că a renunțat pur și simplu și de aici cumva teama. Dacă soția vinde apart, cu act de vânz-cump în baza certificatului de mostenitor obținut ar mai fi vreun risc sa conteste respectiva moștenire din moment ce este trecuta pe numele altcuiva?
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2022
Mihai_mih, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, dar asta va fi problema ulterioara a moștenitorilor.
Cumpărătorul de bună credință va deveni și va rămâne proprietar.
av. Oancea Am inteles incotro bateti. Spre deosebire de baiatul din acest caz eu m-am prezentat la notar. La unul ales de sotia defunctului meu tata, s-a grabit vaduva. Notarul a taraganat-o cu dosarul pana a trecut termenul de un an. Poveste lunga, nu va plictisesc! Ce n-a stiut respectivul notar a fost ca am acceptat succesiunea in termen. Acceptarea am facut-o la un alt notar. Finalul a fost in instanta. P.S. Inca nu se introdusesera registrele nationale.
Dacă ați acceptat succesiunea in termen la alt notar, e ok. Nu înțeleg atunci care e problema dumneavoastră?

DlGoe a scris:

av. Oancea Am inteles incotro bateti. Spre deosebire de baiatul din acest caz eu m-am prezentat la notar. La unul ales de sotia defunctului meu tata, s-a grabit vaduva. Notarul a taraganat-o cu dosarul pana a trecut termenul de un an. Poveste lunga, nu va plictisesc! Ce n-a stiut respectivul notar a fost ca am acceptat succesiunea in termen. Acceptarea am facut-o la un alt notar. Finalul a fost in instanta. P.S. Inca nu se introdusesera registrele nationale.

Alte discuții în legătură

Neacceptarea succesuinii ntgheorghe ntgheorghe Mama tatalui meu a decedat in 1994. Catre 2004, tatal meu s-a adresat unui notar sa deschida succesiunea. La succesiunes bunicii puteau sa pretinda tatal meu ... (vezi toată discuția)
Mostenire, cote, plata impozitului favex favex O familie, sot, sotie si un fiu. Decedeaza sotia in 2015 masa succesorala fiind un imobil. In perioada de optiune succesorala sotul ramane in imobil. Fiul face ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor ContSters115731 ContSters115731 Tatal meu a murit in urma cu doi ani si am ramas patru frati si mama noastra.A m vrea sa facem certificatul de mostenitor si as vrea sa stiu daca avem toti ... (vezi toată discuția)