avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna seara!doresc sa ma angajez mi am gasit de munca ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna seara!doresc sa ma angajez mi am gasit de munca intr o fabrica ...

Buna seara!doresc sa ma angajez mi am gasit de munca intr o fabrica componente auto.contractul va fi incheita printr o firma de recrutare,interviul s a desfasurat efectiv in strada (f ciudat)scurt si la obiect.Am cazut de acord si am intocmit copiile necesare,cazier etc ptr angajare.urmeaza vizita medicala ptr care sunt programata sapt viitoare insa agentul a zis ca intai musai va trebui sa semnez contractul si apoi imediat sa fac vizita medicala.chiar ne intalnim la unitatea medicala unde urmeaza sa semnez intai contractul .Pe unde am mai lucrat stiu ca controlul medical se face inaintea semnarii contractului.care este smecheria?ce risc?De ce doreste musai sa semnez inainte de a intra la controlul medical?ca mi se pare un pic cam dubioasa toata treaba.Am mai citit pe net si am dat si de asa ceva

Contractul individual de munca incheiat in lipsa unui certificat medical, respectiv fara avizul medicului de medicina muncii, atrage dupa sine nulitatea contractului de munca.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:16, 19 Iunie 2022
Nulitatea este remediabila in situatia in care salariatul prezinta ulterior certificatul medical, iar din cuprinsul sau rezulta ca este apt de munca pentru functia respectiva.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iunie 2022
Cornel Vasile, Consilier juridic
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
j) să angajeze numai persoane care, în urma examenului medical şi, după caz, a testării psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de muncă pe care urmează să o execute şi să asigure controlul medical periodic şi, după caz, control psihologic periodic, ulterior angajării;
In cazul unui control ITM, angajatorul risca o amenda contraventionala,conform prevederilor
-art.39 (4) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei încălcarea dispoziţiilor art. 12 alin.(1) lit. a) şi b), art. 13 lit. a), d) – f), h) – m) şi o), art. 20, art. 29 alin. (1) lit. a) şi ale art. 32 alin. (2).
Banuiesc ca acest certificat nu mi va fi inmanat personal ci va fi trimis angajatorului ,nu?dupa ce fac controlul pot solicita de la clinica o copie a acestui certificat?

Cornel Vasile a scris:

Nulitatea este remediabila in situatia in care salariatul prezinta ulterior certificatul medical, iar din cuprinsul sau rezulta ca este apt de munca pentru functia respectiva.

Fişa de aptitudine care finalizează examenul medical la angajarea în muncă se completează numai de către medicul de medicina muncii, în două exemplare, unul pentru angajator şi celălalt pentru lucrător.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se intampla daca angajam o persaona, care are de fapt si calitate ... Natalia Romstal Natalia Romstal Ce se intampla daca angajam o persaona, care are de fapt si calitate de asociat, fara aviz de aptitudine pentru functia pe care urmeaza sa desfasoare ... (vezi toată discuția)
Lipsa fisa aptitudini carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Care este sanctiunea pentru lipsa fisei de aptitudini ? Este doar amenda sau contractul poate fi declarat nul ? ( lipsa medicina muncii ) ... (vezi toată discuția)
Nulitate contract, neefectuare medicina muncii anterior angajarii ... HR kanald HR kanald Nulitate contract, neefectuare medicina muncii anterior angajarii Un angajat si-a inceput activitatea pe data de 21.02.2022. In data de 23.02.2022 ne-a ... (vezi toată discuția)