As vrea sa va pun o intrebare la care de cateva zile caut raspuns. Bunicul meu a murit acum doi ani. Sotia lui (bunica mea) traieste. Dupa moartea bunicului, bunica si tatal meu nu au facut nimic pentru dezbaterea succesiunii apartamentului in care locuiau bunicii. Intre timp a murit si tata, eu cu sora mea trebuind sa avem grija de bunica. Mentionez ca bunicii nu au avut decat un fiu (adica tatal meu), singurii lui copii fiind noi doi (eu si sora mea).
Din ce am citit pe forumul dumneavoastra, am inteles ca in urma decesului bunicului meu, tata ar fi mostenit 3/4 din cei 50% ai bunicului, iar bunica 1/4 din acei 50%. Deci in momentul asta mostenitorii tatalui meu (eu si sora mea) ar avea 37,25% din apartament, iar bunica 62.5%. Corect?
La momentul asta, bunica a inceput sa isi piarda memoria, o viziteaza destui prieteni ai dansei dintre care unii sunt ceva mai dubiosi ajutand-o peste masura dupa ce o viata intreaga nu au bagat-o in seama, si nu am vrea sa nu ne trezim cu vreo surpriza in privinta apartamentului bunicilor, dupa ce ani de zile am avut grija de ei. Iarasi citind pe forum, am inteles ca bunica daca face un testament unei persoane straine, nu o poate face decat pe jumatate din cat ii revine ei (adica pe 31,25%), corect?
Ceea ce vreau sa intreb este daca ea poate vinde partea ei din apartament (62,5%) unei persoane straine fara semnatura noastra si fara stirea noastra (a mea si a surorii mele).
Mentionez inca o data ca nu s-a dezbatut succesiunea pana acum, iar in privinta cadastrului si a intabularii nu am date.
V-as fi recunoscator pentru o clarificare in aceasta problema.
giussy
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Si pentru a se face succesiunea trebuie sa fim prezenti si noi, nu? Nu o poate face fara stirea noastra, asa este? Iar daca vinde dupa dezbaterea succesiunii, o poate face fara acordul nostru? Multumesc.
Pentru a dispune de bunurile din masa succesorala trebuie ca prezumtivii succesori sa solicite unui notar public (cale nelitigioasa) sau prin instanta de judecata (cale litigioasa) sa constate calitatea lor de mostenitori legali . Dupa eliberarea, dupa caz a certificatului de mostenitor sau a unei sentinte judecatoresti definitive si irevocabile mostenitorii legali au dreptul sa instraineze cota parte indiviza stabilita si care a intrat in patrimoniul lor.
Daca nu au fost indeplinite aceste conditii succesorii nu pot dispune intre vii de aceste bunuri care au apartinut autorilor lor. Dar au dreptul sa dispuna pentru cauza de moarte (testament) de acestea.
Va multumesc pentru raspunsurile dumneavoastra. Totusi, chiar daca voi parea obositor, mai pun o intrebare:
din toate informatiile pe care le-am dat mai sus, credeti ca bunica poate face succesiunea (pentru partea ei de 12,5% din cei 50% ai bunicului) si apoi sa vanda cei 62,5% pe care ii detine fara stirea noastra? deci asa ceva se poate intampla fara ca noi sa stim asta inainte de moartea ei?
Mostenire
laura_copaci
Am si eu o problema in legatura cu mostenirea mai exact bunicul meu a murit in 1983 ,dupa moartea lui averea sa impartit intre bunica mea ,tatal meu si fratele ... (vezi toată discuția)
Succesiune bunica
gina taban
Buna ziua,bunica a avut 2 copii,ea a decedat,unul din fii a decedat si acesta din urma are 3 copii.Fiul decedat a avut o garsoniera la care 2 din copii au ... (vezi toată discuția)