avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis strain retinut de autoritatile romane (dosal ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis strain retinut de autoritatile romane (dosal penal)

Buna ziua,

Pe data de 11/06/2022 am fost oprit la filtru de politie si am fost testat cu alcooltestul (nu a iesit nimic), apoi cu drogtestul unde mi-a iesit pozitiv la THC, mi-a fost retinut permisul, am fost dus la spital pentru analize apoi la sectie pentru procesul verbal. Am primit dovada fara drept de conducere.
Stiu ca este caz penal si voi fi judecat, imi asum, greseala mea, dar permisul meu este emis de autoritatile din Suedia.
Am fost la sectie si am solicitat sa mi se pastreze permisul acolo, eu initial dorind sa depun o cerere sa imi fie innapoiat inainte sa plec din tara dar politistii de acolo au zis ca nu se poate pentru ca este dosar penal, mi-au spus sa ma documentez in legatura cu articolul 212HG dar nu este destul de specific scrie acolo doar de contraventii.
Iar articolul 97 aliniatul 5^1 din ordonanta de urgenta de pe 27 februarie 2022 spune:
Interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României în cazul titularului unui permis de conducere eliberat de o autoritate străină se dispune de către poliția rutieră pe a cărei rază de competență s-a produs una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) lit. a), b) sau d)

Mie mi se aplica alin. 1 lit. b) din rt.114 care spune:
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracțiunile prevăzute la art. 334 alin. (2) și (4), art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2), (3) și (4) din Codul penal;

De unde mi se aplica art. 336 :
Art. 336 Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.

Eu inteleg din acestea ca permisul mi se poate restitui inainte cu cel mult 24 de ore de parasirea tarii.
Stiu ca am gresit dar nu am omorat pe nimeni, am consumat canabis cu o saptamana inainte sa ma urc la volan, eram perfect apt de a conduce.
Am venit in tara doar pentru concediu, in Suedia permisul imi este absoult necesar pentru deplasarea la job din moment ce nu sunt autobuze care sa duca acolo.

Multumesc frumos pentru ajutor.
Daca va plătiți analizeze și angajați avocat specializat în urgentari lucrurile pot decurge mai rapid.
În caz contrar, se poate sa așteptați și 3 ani dacă cazul este la București.
Avocatul va analiza în concret dacă trebuie urgentat sau nu în funcție de interesele clientului.
Aici este de analizat.
Legea va da dreptul de a angaja și doi avocati.
Ultima modificare: Joi, 23 Iunie 2022
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
La INML dureaza cateva luni pana sunt gata analizele. Contravaloarea analizelor se poate achita doar cu acordul organului de up si doar atunci cand sunt gata. Termenul de 3 saptamani pe care il stiti dvs este eronat.
CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Daca va plătiți analizeze și angajați avocat specializat în urgentari lucrurile pot decurge mai rapid.
În caz contrar, se poate sa așteptați și 3 ani dacă cazul este la București.
Avocatul va analiza în concret dacă trebuie urgentat sau nu în funcție de interesele clientului.
Aici este de analizat.
Legea va da dreptul de a angaja și doi avocati.

Incidentul s-a petrecut la Constanta si din cate am inteles merge putin mai rapid decat la Bucuresti.
Am lasat imputernicire tatalui meu pentru a ma reprezenta si angaja avocat din moment ce eu traiesc in strainatate, in acest fel nu va trebui sa revin in tara pentru orice lucru, voi reveni pentru audiere si tribunal.

Patrascu Razvan a scris:

La INML dureaza cateva luni pana sunt gata analizele. Contravaloarea analizelor se poate achita doar cu acordul organului de up si doar atunci cand sunt gata. Termenul de 3 saptamani pe care il stiti dvs este eronat.

Politistii care "m-au luat in primire" mi-au comunicat termenul de 3 saptamani in cazul platii analizelor. Nici nu stiu cum pot face sa le platesc.

Acum intervine o alta intrebare:
Am inteles ca pedeapsa poate fi amenda penala sau inchisoare pana la 5 ani din moment ce este considerat la fel de grav ca atunci cand conduci sub influenta alcoolului. Va trebui sa fiu in tara pentru executarea pedepsei in caz ca nu este inchisoare din moment ce este prima abatere? Sau credeti ca celelalte abateri cum ar fi nepurtarea centurii, depasirea vitezei, mers pe interzis vor putea fi adaugate la dosar si inrautati situatia?
Care sunt posibilele pedepse?
Ultima modificare: Vineri, 24 Iunie 2022
Cristian MI, utilizator
Individualizarea pedepsei se face in functie de circumstantele reale si personale. Intr-un mesaj anterior v-am spus care sunt solutiile posibile. Daca modalitatea de individualizare presupune masuri de supraveghere/obligatii, trebuie sa le respectati.

Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” a scris:

Individualizarea pedepsei se face in functie de circumstantele reale si personale. Intr-un mesaj anterior v-am spus care sunt solutiile posibile. Daca modalitatea de individualizare presupune masuri de supraveghere/obligatii, trebuie sa le respectati.

Multumesc, am inteles.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alcool la volan cristy46 cristy46 Buna Ziua va rog f mult daca imi puteti da un raspuns.In noiembrie 2016 am fost oprit de politia de frontiera pe teritoriul portului cta eram baut si au fost ... (vezi toată discuția)
Acool la volan cetatean strain miroiuh miroiuh Fratele meu a fost prin cu alcolemie de o,9 in sange. I s-a facut dosar penal conform art.336. Ce risca ca cetatean slovac? Are si permis de conducere eliberat ... (vezi toată discuția)
Curiozitate consecințe consum marijuana la volan Mihai28476w6 Mihai28476w6 Ce consecinte sunt daca esti oprit de poliție si ai consumat marijuana (oprit la volan ) multumesc anticipat (vezi toată discuția)