Am o dilema vis-a-vis de pensia alimentara pentru un singur minor.
In 2017 am castigat procesul pentru pensie alimentara stabilita la 1/4 din veniturile tatalui. Tatal este sofer profesionist si , conform OUG din 2011, diurna are caracter special, cu destinatie hrana si cazare si nu face parte din supliment la venit, astfel ca suma stabilita ca 1/4 a fost din minimum pe economie (respectiv salariul negociat). Eu sunt o mama care munceste si nu am in mod deosebit nevoie de mai multi bani, insa nu mi se pare corect ca in prezent el sa plateasca 400 ron lunar, iar nevoile minorei sa fie de 4 ori mai mari, doar stricT pe educatie si sanatate ( precizez ca s-a nascut cu o malformatie la gura si vizitam dentistul lunar de peste 7 ani in care am investit in fel si fel de disjunctoare, implanturi, aparate dentare, costuri doar pt simpla vizita) si el ca raspuns la ajutor financiar suplimentar sa fie " citeste hotararea instantei".
Exista vreo posibilitate sa redeschid dosarul cu solicitarea ca pe langa cei 1/4 orice cheltuiala suplimentara neprevazuta pentru educatie si sanatate, si tatal sa isi aduca aportul financiar?
Venitul din diurna are o destinatie speciala, nu este avut in vedere la plata pensiei de intretinere.
Norma de hrana, de asemenea,este exceptata de la plata pensiei de intretinere.
În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 527 alin. (2) şi art. 529 alin. (1) şi (2) din Codul civil, echivalentul valoric al normei de hrană prevăzute de art. 2 alin. (4) şi art. 4 alin. (4) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu se include în totalul veniturilor nete lunare în raport de care se stabileşte pensia de întreţinere datorată de către părinte copilului”
Sunt avute in vedere, insa, veniturile constante, permanente, nu cele ocazionale, sporadice.
Da, corect.
Asa cum am mentionat si eu, stiu ca diurna nu are caracter de supliment la venit.
Ma intereseaza daca pot solicita suplimentarea pensiei punctual pentru educatie si sanatate cu dovezi ( facturi) pentru tot ce s-a cheltuit doar strict pe partea aceasta.
Nu doresc majorarea pensiei alimentare pe baza venitului, stiu ca este imposibil pt speta in cauza.
Well, am inteles.
Nu exista nici o portita in sensul acesta.
Deci si incercarea mea ar fi cu raspuns pozitiv sau nu din partea instantei.
Multumesc pentru info.
O zi placuta!
eu as incerca sa cer obligarea parintelui la plata acelor cheltuieli cu medicul.
nu pensie de intretinere, nu majorare pensie.
poate si dvs aveti minim pe aconomie si 1/4 din leafa reprezinta nici 400 de lei, dar totusi, faceti un efort, va imprumutati, mancati mai putin etc si platiti un implant ca trebuie.
nu sunt cursuri de ski, nu sunt meditatii, e vb de sanatate, iar statul nu deconteaza.
sfatuiti-va cu un avocat, poategasiti un temei de drept.