avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Legitima Aparare !
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Legitima Aparare !

Am si eu o nelamurire , sper ca cineva sa stie sa-mi raspunda. Daca unul sau mai multi politisti se prezinta la usa casei mele cerandu-mi sa ma legitimez , iar eu ii refuz , au ei oare autoritatea sa intre la mine in casa (domeniu privat) si sa ma salte cu forta ducandu-ma la cea mai apropiata sectie de politie? Ma pot apara? Daca incerc sa ma apar pot fi acuzat de ultraj sau de agresiune ?
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 03:31, 28 Iunie 2022
Nu ii puteti lovi.
Nu au nici ei dreptul de a intra in casa decat in conditii legale.
Nu este functionala din punct de vedere juridic legitima aparare.
Ultima modificare: Joi, 23 Iunie 2022
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Legitima aparare poate fi invocata daca nu reiesea clar in acel moment faptul ca respectivii sunt politisti.

La politisti si la militari uniforma trebuie sa fie sfanta, n-au voie sa imbrace alte haine peste ea.

Daca ati omorat un politist care avea adidasi in loc de pantofii de la uniforma, este legitima aparare, deoarece nu aveati un motiv valabil sa credeti ca respectivul este politist. Este doar vina lui proprie, deoarece a stricat uniforma.

Exista politisti imbracati in haine civile, dar ei pot actiona (de ex. aresta pe cineva) abia dupa ce au dovedit cu legitimatia faptul ca sunt politisti. Ca altfel sunt doar niste civili care aresteaza alti civili si iar apare dreptul la legitima aparare.
Ultima modificare: Marți, 28 Iunie 2022
tgeorgescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ultraj sunyigabi sunyigabi imi poate spune cineva, daca un politist in civil este batut fara motiv intro discoteca, merge ultraj contra bunelor moravuri? (vezi toată discuția)
Cum trebuie procedat in cazul in care am fost agresat de politist? mirciunelius mirciunelius Am trait, ieri, o experienta unica, nedorita si neasteptata. In urma unor apeluri la 112, fiindca eram agresat de cativa pietari, au sosit 2 insi imbracati in ... (vezi toată discuția)
Te poate legitima un polițist local fără a-ți prezenta motivul legitimării? Stelee Stelee Salut, Am surprins un polițist local încercând să amendeze un băiat de la cargus care cică n-ar fi avut voie să livreze în acel interval orar și ... (vezi toată discuția)