avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 123 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Apartament nou - crapaturi in perete - integritatea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Apartament nou - crapaturi in perete - integritatea cladirii

Buna ziua,
Ma confrunt cu situatia urmatoare.
Am cumparat acum 2 ani un apartament intr-un bloc de constructie noua.
Au inceput sa apara tot mai multe crapaturi pe peretii interiori. Practic fiecare perete interior are crapaturi si unele se maresc in dimensiune.
Forma si marimea crapaturilor incepe deja sa ma nelinisteasca si incep sa ma indoiesc de integritatea cladirii.
Mai multi vecini se confrunta cu aceeasi probleme.
Inca nu am luat concactul in mod oficial cu constructorul deoarece vreau sa ma asigur ca fac fiecare pas in mod corect in caz ca ajungem in instanta.
Cateva informatii:
- Inca nu s-a facut receptia finala a cladirii, Se va face in Noiembrie, anul acesta.
- Apartamentul l-am cumparat cu credit ipotecar
- Nu am facut modificari la apartament (la pereti sau structura)
Intrebari:
- Cum pot sa fac rost de o expertiza tehnica ca sa ma asigur ca cladirea nu are probleme de integritate? Constructorul ar trebui sa acopere costurile expertizei avand in vedera ca cladirea ii inca in garantie?
- Pot ataca intr-un fel receptia finala a cladirii daca pana atunci nu reusim sa rezolvam amiabil situatia?
- Daca cladirea este in regula cum pot sa fac rost de despagubire pentru multitudinea de crapaturi si costul reparatiilor?
- Alte recomandari daca aveti inainte sa incep aceasta "aventura" cu constructorul?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: modantase , utilizator 10:04, 29 Iunie 2022
Imposibil, cum sa cumparati fara PV de receptie? Cum si ce s-a intabulat? Cum vi s-a dat credit? Expertiza tehnica extrajudiciar nu prea aveti cum sa o imputati constructorului. Puteti ataca receptia finala dar nu vad in ce masura va ajuta. Cum s-a dat in folosinta un imobil care nu are receptia finala?
Pentru despagubiri trebuie sa dati in judecata constructorul dar daca este in regula cladirea, nu vad care ar fi vina lui. Depinde si cine a garantat.
Recomandarea e sa nu mai cumparati niciodata fara un avocat care sa vada in prealabil actele. E de noaptea mintii ce spuneti aici.
Avocatul nu este constructor pentru a vedea eventualele defecte... ( nici inginerul constructor nu le vede* pe loc, acestea apar in timp...).
Acesta va poate spune doar daca actele sunt in regula si, daca sunt... mai greu sa recuperati ceva de la constructori in caz de vicii de constructie, mai toti sunt 'saraci" si nu ai ce executa silit in caz de castig...
Nici cel de la banca, evaluatorul, nu poate vedea aceste defecte pentru ca ele apar in timp, in general dupa finalizarea actelor...

Chemati un inginer si poate aveti noroc si nu este de vina la structura de rezistenta ci doar tencuiala/gletul... ( s-au grabit si nu au respectat timpii de uscare...).
Ultima modificare: Luni, 27 Iunie 2022
Ionut.ion, utilizator
PV de receptie la terminarea lucrarilor s-a facut si nu s-a constatat nimic in neregula.
Din cate am inteles (dar poate gresesc) se mai face o receptie la finalul perioadei de garantie (care va fi anul acesta in noiembrie).
Nu cred ca ar fi toate in regula intrucat fiecare perete are crapaturi pe interior. Crapaturi care nu se vedeau la cumpararea apartamentului.
Ultima modificare: Luni, 27 Iunie 2022
LeviB, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua!

Verificati contractul si ce acopera garantia oferita de constructor.
In general, acesta acopera reparatiile defectelor (crapaturilor) care apar in perioada de garantie a apartamentului.
Pentru edificare cititi Regulamentul de receptie a lucrarilor de constructii aprobat prin HG343/2017 si veti vedea ce este receptia la terminarea lucrarilor si ce este receptia finala. Pentru a risipi orice confuzii.

Alte discuții în legătură

Vicii ascunse locuinta noua cristi912 cristi912 Salut, Am cumparat in octombire 2012 un apartament cu 2 intr-un imobil nou, P+2+mansarda, la etajul 1. Toate bune si frumoase, numai ca de cateva luni au ... (vezi toată discuția)
Probleme terasa crapa la bloc DanielMarian DanielMarian In primul rand nu stiu daca am postat in forumul care trebuie. In octombrie m-am mutat intr-un bloc nou prin credit prima casa. Terasa din fata blocului, ... (vezi toată discuția)
Implicare inspectoratul de stat in construcții gsilviui gsilviui Salutări. Am doua topic-uri oarecum similare. Locuiesc într-un ansamblu rezidențial, iar apartamentul cumparat de mine observ ca are doua neajunsuri. Este ... (vezi toată discuția)