In speranta ca cineva ma poate lamuri cu privire la actele necesare depunerii dosarului de somaj... Pentru ca tocmai am fost trimisa inapoi cu dosarelul in brate, dupa ce 6 luni am umblat sa scot toate hartiile necesare...
Problema principala ar fi (sunt mai multe, dar pe celelalte sper sa le rezolv cu anterioara firma de la care am intrat in CIC)... ca pe adeverinta necesara la depunere de la ultima firma (vechime de doar 5 luni, restul de cativa ani sunt la o alta firma...) am trecuta contributia la bugetula sigurarilor de somaj pe respectivele luni, iar pe verso, punctul B2 (in calitatea de angajator.....) nu aveam bifata niciuna din variante.
Tanti de la birou mi-a spus ca trebuie bifata prima casuta (respectiv "nu inregistram debite la bugetul asigurarilor pentru somaj"), semnat si stampilat din nou de firma). Eu stiu ca in urma cu cateva zile au fost platite asigurarile pentru somaj in ceea ce ma priveste. Firma are datorii la bugetul asigurarilor pentru un al doilea angajat. Paragraful respectiv se refera la firma ca atare sau la darile pe care aceasta le are in raport cu persoana mea?
Adeverinta tipizata nu e o dovada ca aceste plati au fost facute atata timp cat e trecuta baza de calcul, contributia si instrumentul de plata, etc??
Exista posibilitatea ca in final dosarul sa nu fie acceptat in cazul in care nu e bifata casuta corespunzatoare? sau se poate bifa una din celelalte casute cu datoriile ca atare (perioada in care nu s-a facut plata si totalul datoriilor) sau eventual a treia optiune a punctului B2 din adeverinta?
Depinde decizia de a intra in plata indemnizatiei de somaj de datoriile angajatorului?
v-au fost trecute nr de ordin de plata pe fata formularului la fiecare luna lucrata?? daca, da atunci firma are platite contributiile la zi in perioada in care dvs ati lucrat acolo. trebuie doar bifata casuta de pe verso ... posibil sa o fi omis cei care au completat adeverinta ...:((
daca aveti stagiul minim necesar nu vor fi probleme. asta inseamna 12luni lucrate din ultimele 24 cu norma intreaga (8ore/zi) ... fara zile fara plata, concedii medicale ...=D>
Da, fiecare luna are numarul de chitanta aferent... am reusit sa discut la contabilitate si mi-au spus acelasi lucru, probabil au omis sa bifeze, sa revin....
Stagiul e de 5 ani dar cu o intrerupere de 2 ani pentru concediu de crestere copil, apoi revenire o luna la firma respectiva doar sa se poata spala pe maini cu desfiintarea postului... apoi 5 luni aici (cu alte cuvinte ultimele 12 luni sunt cu 6 CIC si 6 contract de munca cu timp plin). Nu s-au legat de adeverinta de la anteriorul angajat decat in ideea in care nu am ultima luna, cea de preaviz trecuta acolo ca platita (contributiile, ca de salariu nu ma mai verifica nimeni ca nu l-am incasat in fond) si nu am pe respectiva adeverinta trecuta perioada concediilor pre-post-natal si a celui de crestere (probabil durata intre datele....).
Doamne, sper sa rezolv intr-un fel sau altul. In cei 5 ani de vechime am avut 3 firme, prima doar cu contract de munca de la care adeverinta de vechime a iesit vizata de ITM in termen de 4 luni de la cererea mea. Ma lasa nervii daca o mai tin asa...
He he... dupa ce am refacut adeverinta am reusit in final sa depun dosarul si astazi ma vad fericita posesoare a unui ajutor de somaj de 450 de ron. Doamna de-acolo mi-a spus la momentul respectiv ca ajutorul va fi de 450 de lei insa nu am dat foarte mare importanta sumei, gandindu-ma ca mi-a zis orientativ, ca n-o sta sa-mi zica la virgula. Iata-ma astazi revenind la subiect dupa primirea celor 450 de lei....
din cate am inteles calculul indemnizatiei se face dupa formula:
(2) Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. (1) este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani; .....
In cazul in care ultimul an e acoperit in proportie de 50 - 50% de concediu de crestere (6 luni) si contract pe perioada nedeterminata (6 luni), vechimea depaseste 3 ani, nu era cazul sa se aplice procentul de 3%?
Nu ca ar face vreo diferenta 10 lei in plus, informativ intreb, faptul ca parte din ultimele 12 luni de cotizare include concediul exclude automat procentul?
Din pacate cica nu... concediul de crestere (e prima data cand aflu), nu consituie vechime in acest caz. Ba mai mult, nici macar la pensie nu se calculeaza ca si vechime decat o fractiune din perioada... Ciudat, nu?
Somaj
clopotzel
Buna ziua
Am o cunostinta care merge in somaj, lichidata cu data de 3 decembrie. In cat timp trebuie depus dosarul la somaj? Contabila de la firma ... (vezi toată discuția)
Sarcina si somajul
GOLDANGEL
sunt insarcinata in 6 luni si urmeaza sa fiu data in somaj in urma restructurarii postului.vreau sa stiu daca ma afecteaza la cartea de munca ,in cazul in care ... (vezi toată discuția)