avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna, o persoana lucreaza intr un magazin alimentar ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna, o persoana lucreaza intr un magazin alimentar unde sunt ...

Buna.o persoana lucreaza intr un magazin alimentar unde sunt camere video.nu stim daca si audio.a fost informata ca ele exista si nu au deranjat o. insa:patronul e plecat.colega ei e cumnata patronului care locuieste impreuna cu el si mama acestuia .se pare ca urmaresc mereu activitatea persoanei deoarece suna mereu colega adica cumnata in tura ei libera cu discutii cam in genul urmator:"vai a venit marfa?atat de multa?vai iar a venit clientul x pe capul tau?vai vezi ca sunt niste fructe care se strica...pune le separat...vai iar au venit prietenii in vizita la tine? vai dar sotul tau unde mergea ca a trecut cu masina...l ai vazut?"(camera surprinde si traficul din strada)intrebarea e urmatoarea:e normal ca cineva sa o urmareasca pe aceasta angajata incontinuu?se simte urmarita si stresata.da a stiut ca sunt camere video insa nu si a imaginat ca cineva chiar sta incontinuu sa le urmareasca a crezut ca sunt accesate doar in caz de furt sau mai stiu eu ce urgenta.
Am cautat aici inainte sa intreb si am vazut ca majoritatea raspunsurilor in legatura cu supravegherea video indruma spre niste articole de lege.sincer n am prea inteles daca e voie sau nu sa fie supravegheata asa.concret daca se poate sa mi raspundeti strict la situatia prezentata.va multumim anticipat
Cel mai recent răspuns: Zifrumoasa , utilizator 17:10, 6 Iulie 2022
Bună ziua,

Nu este legal ce se întâmplă, se încalcă GDPR. Persoana trebuia informată despre scopul supravegherii (de securitate / siguranță a zonei sau de monitorizare a angajaților), ambele scopuri nefiind permise, iar accesul cumnatei la sistem nu ar trebui să fie posibil.

Aveți explicații în mai multe articole scrise de redacția noastră:

Angajatorii care folosesc camere de supraveghere, pentru a asigura securitatea și siguranța unor zone, nu pot să le folosească și pentru supravegherea salariaților, consideră Autoritatea națională de protecție a datelor (ANSPDCP), în recentul său raport de activitate pentru anul 2019. Motivul principal pentru care acest lucru este interzis de legislația privind protecția datelor (în principal, Regulamentul general privind protecția datelor - GDPR - și Legea nr. 190/2018, care stabilește condițiile în care salariații pot fi supravegheați) este că supravegherea video nu se poate face pentru un scop nedeclarat.

www.avocatnet.ro/articol_560...

În companiile unde există sisteme de supraveghere video nu oricine ar trebui să aibă acces oricând și oricum la imaginile de pe camerele video. Angajații de la securitate de exemplu, după ce au fost pregătiți să înțeleagă și problematica protejării datelor personale, ar trebui să fie cei care sunt responsabili de sistemul de supraveghere și de restricționare accesului la aceste imagini, iar nu alți salariați.

www.avocatnet.ro/articol_536...

Calea abruptă de rezolvare este o sesizare la ANSPDCP, dar poate o discuție cu patronul ar lămuri lucrurile și ar rezolva problema.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Camere de supraveghere in birouri Danuzia Danuzia Buna seara . As dori o lamurire in ceea ce priveste o situatie nou aparuta la locul de munca.Mentionez ca lucrez la o institutie de stat, si ca s-a luat ... (vezi toată discuția)
Legat de gdpr- supraveghere video la locul de muncă NuConteazaNu NuConteazaNu Buna ziua, Am o intrebare legata de camerele de supraveghere de la munca. Inteleg necesitatea lor in caz de situatii de urgenta. Dar seful meu ma urmareste ... (vezi toată discuția)
Cameră supraveghere fllu07 fllu07 Bună ziua. Încalc vreo lege dacă îmi montez o cameră de supraveghere deasupra ușii apartamentului meu? Adica sa pot supraveghea oricând ce se petrece ... (vezi toată discuția)