avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Caracterul de continuitate a veniturilor din online
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Caracterul de continuitate a veniturilor din online

Bună ziua!

Aș avea o întrebare referitoare la caracterul de "continuitate" a veniturilor obținute din mediul online - Dacă cineva realizează venituri online fără caracter de continuitate, veniturile se pot declara în baza declarației unice ca persoana fizică neînregistrată juridic și fiscal. Dar în cazul în care veniturile sunt continue, este nevoie de înființarea unui P.F.A.

Întrebarea mea: Cum se definește caracterul de "continuitate" în acest caz? Ce criterii exacte califică o activitate economică ca fiind continuă (de exemplu: venit lună de lună timp de x luni; un plafon de y RON care trebuie atins in z luni)?

(Am enumerat jos 3 exemple de surse de venituri online. Care au sau nu au caracter de continuitate? Se poate cunoaște dacă o activitate are caracter de continuitate înainte de începerea activității economice?)

Exemplul 1: Venituri din platforme online de crowdfunding, cum ar fi Patreon.
Exemplul 2: Venituri din vânzări de software prin diverse platforme, de exemplu Steam.
Exemplul 3: Venituri din vizualizări de videoclipuri (publicitate online - Google AdSense via YouTube).

Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri!
Cel mai recent răspuns: paulraven91 , utilizator 12:56, 12 Iulie 2022
Venituri ocazionale
Veniturile obtinute de persoanele fizice care nu au carcater de continuitate si persoana care le obtine nu este inregistrata fiscal, sunt impozitate ca venituri din alte surse, conform cu art. 114 din Codul Fiscal litera g). Veniturile din alte surse sunt impozabile si se declara in declaratia unica.

g) veniturile din activitati, altele decat cele de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale si din drepturi de proprietate intelectuala, precum si activitati agricole, silvicultura si piscicultura, pentru care sunt aplicabile prevederile cap. II – Venituri din activitati independente si cap. VII – Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
Norme metodologice

(2) In veniturile din activitatile prevazute la art. 114 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal sunt cuprinse veniturile realizate de contribuabilii care nu sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie si care desfasoara activitati de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale, din drepturi de proprietate intelectuala, precum si venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, fara a avea caracter de continuitate si pentru care nu sunt aplicabile prevederile cap. II Venituri din activitati independente si cap. VII Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura din titlul IV al Codului fiscal.
Caracterul de continuitate
ART. 269 – Persoane impozabile si activitatea economica

(1) Este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice de natura celor prevazute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati.

(2) …… activitatile economice cuprind activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor liberale sau asimilate acestora.
De asemenea constituie activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate.

(3) Persoana fizica, care nu a devenit deja persoana impozabila pentru alte activitati, se considera ca realizeaza o activitate economica din exploatarea bunurilor corporale sau necorporale, daca actioneaza ca atare, de o maniera independenta, si activitatea respectiva este desfasurata in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate, in sensul art. 269 alin. (2) din Codul fiscal.

Singurul paragraf din codul fiscal in care este definit termenul de „venit ocazional” apare in contextual de mai jos.

(5) În cazul achiziției de terenuri și/sau de construcții de către persoana fizică în scopul vânzării, livrarea acestor bunuri reprezintă o activitate cu caracter de continuitate dacă persoana fizică realizează mai mult de o singură tranzacție în cursul unui an calendaristic. Dacă persoana fizică realizează o singură livrare într-un an aceasta este considerată ocazională și nu este considerată o livrare impozabilă. Dacă intervine o a doua livrare în cursul aceluiași an, prima livrare nu se impozitează, dar este luată în considerare la calculul plafonului prevăzut la art. 310 din Codul fiscal. Totuși, dacă persoana fizică derulează deja construcția unui bun imobil în vederea vânzării, conform alin. (4), activitatea economică fiind deja considerată începută și continuă, orice alte tranzacții efectuate ulterior nu mai au caracter ocazional.

In concluzie, putem deduce ca o activitate are caracter de continuitate atunci cand persoana fizica:

are o intentie clara de a obtine venituri pe o perioada mai lunga de timp din desfasurarea unei activitati;
desfasoara actiuni care pregatesc si apoi sustin activitatea generatoare de venituri;
numarul de tranzactii (plati si incasari) este constant si predictibil pe o anumita perioada de timp;

Mulțumesc frumos pentru răspuns!

Articolul (din 2019) citat de dumneavoastră l-am citit și eu înainte de postarea întrebării.
Sursă: [ link extern ]

Deși articolul are o concluzie legată de definirea caracterului de continuitate pentru activități economice in general, articolul nu intră în detalii concrete referitoare la veniturile specifice mediului online.

Întrebarea mea rămâne în continuare: Cum se definește caracterul de "continuitate" în cazul veniturilor din online? Ce criterii exacte califică o activitate economică ca fiind continuă (de exemplu: venit lună de lună timp de x luni; un plafon de y RON care trebuie atins în z luni)?

Am enumerat jos 3 exemple de surse de venituri online. Care au sau nu au caracter de continuitate? Se poate cunoaște dacă o activitate are caracter de continuitate înainte de începerea activității economice?

Exemplul 1: Venituri din platforme online de crowdfunding, cum ar fi Patreon.
Exemplul 2: Venituri din vânzări de software prin diverse platforme, de exemplu Steam.
Exemplul 3: Venituri din vizualizări de videoclipuri (publicitate online - Google AdSense via YouTube).

Apreciez ajutorul!
Ultima modificare: Marți, 12 Iulie 2022
paulraven91, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva persoane fizice burceaneluta burceaneluta am vandut un teren in august 2007 si am cumparat un altul in aceiasi zi, pe care l-am vandut in mai 2008, imi poate da cineva o informatie referitoare la tva? (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie crestere copil zeratulman zeratulman Buna ziua, In anul fiscal 2019 am realizat venituri din cedarea bunurilor in scop turistic (o casuta de 5 camere) pe persoana fizica. In 2020 am depus ... (vezi toată discuția)
Tva tranzactii imobiliare persoane fizice ContSters4579 ContSters4579 ...s-au publicat in mo niste norme de aplicare... HOTARARE 1620 29/12/2009 "Codul fiscal: Persoane impozabile si activitatea economica Art. 127. - (1) Este ... (vezi toată discuția)