Este legal ca un viceprimar al unei primării să întocmească și să semneze o întâmpinare la un proces civil(suspendare/anulare a unei Hotărâri de Consiliu Local) dacă primarul era în unitate? De asemenea toate documentele nu sunt semnate ca fiind conforme cu originalul și nici nu sunt avizate de către secretarul general al UAT ului .
Vă mulțumesc anticipat !
În mod normal întâmpinările pentru acțiunile în justiție sunt semnate de primarul localității respective, singurul care are dreptul de a reprezenta UAT-ul în justiție. Pe exemplarele care pleacă la instanță poate fi doar semnătura primarului, întrucât acesta reprezintă instituția respectivă. Pe exemplarul care rămâne în primărie ar trebui să existe și semnătura juristului/secretarului general al UAT, după caz. În situația în care primăria are achiziționate servicii juridice de reprezentare în instanță, documentele către instanță pot fi semnate de avocatul angajat, în baza delegației de reprezentare.
Întâmpinarea ESTE semnată doar de viceprimar iar TOATE documentele anexate sunt doar ștampilate fără a se menționa " conform cu originalul " .Poate fi abuz ]n serviciu al viceprimarului în acest caz dacă primarul se afla la serviciu la data când s-a întocmit întâmpinarea ? Mai menționez că nu este semnată nici de secretarul primăriei deși acesta se afla la serviciu !
Nu neapărat. Este posibil ca primarul să-i fi delegat această atribuție prin dispoziție. Art. 152 din Codul Administrativ:
(1) Viceprimarul este subordonat primarului şi, în situaţiile prevăzute de lege, înlocuitorul de drept al acestuia, situaţie în care exercită, în numele primarului, atribuţiile ce îi revin acestuia. Primarul poate delega o parte din atribuţiile sale viceprimarului.