avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bransare fara acord
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bransare fara acord

Salutare. Locuiesc intr-un bloc racordar la reteaua de distributie de energie termica a orasului. Pe o perioada de cativa ani, impreuna cu 2 vecini am construit o coloana de gaze naturale, folosita pentru a instala centrale de apartament si a ne debransa de la reteaua orasului. Conventional, proprietatea asupra conductei este impartita in doua, vecinul de la parter fiind proprietar asupra segmentului de conducta dintre bransamentul de la strada si plafonul parterului, iar al doilea vecin si cu mine detinem in coproprietatea restul conductei.
Acum, ma confrunt cu situatia urmatoare, descoperita intamplator: in ecuatie a mai aparut un al patrulea vecin (situat la etajul 1). Acesta a obtinut acordul vecinului de la parter, apoi, in baza acestuia, a depus documentatia la furnizorul de gaze, a obtinut avizul tehnic de racordare si s-a legat la conducta.
Din cate stiu, dosarul in baza caruia se obtine avizul de racordare ar trebui sa contina urmatoarele:
- acordul tuturor proprietarilor conductei (sau declaratie notariala prin care se promite despagubirea proprietarilor). Daca ce am aflat, vecinul de la 1 are doar 1 acord din 3 si nici vorba de declaratii.
- declaratie pe proprie raspundere cum ca documentele depuse sunt complete si corecte.
Vecinul in cauza este deschis la dialog, pentru a solutiona situatia, argumentul fiind ca a crezut are nevoie doar de acordul vecinului de la parter. Totusi, in cazul in care nu ajungem la un consens, care sunt pasii potriviti pentru a clarifica situatia?
(NB: atat eu, cat si al doilea proprietar, avem toata deschiderea pentru a permite accesul celorlalti vecini la conducta, in conditia unei despagubiri proportionale)
Cel mai recent răspuns: alex_element , utilizator 14:41, 12 August 2022
Greseala trebuie sa vina de la furnizorul de gaz, daca dvs, sunteti inregistrat la ei drept coproprietar la acea conducta (nu exista proprietati pe segemente). Cind v-ati racordat dvs. nu v-a trebuit acordul vecinului de la parter ? Atunci ar fi trebuit sa fiti trecut in baza de date a furnizorului, drept coproprietar.

Cred ca lamurirea trebuie inceputa de la acesta.

Cu vecinul de deasupra trebuie sa stabiliti partea care v-o datoreaza. Ideal e sa aveti cum sa-i demonstrati cheltuielile.
Ultima modificare: Joi, 14 Iulie 2022
latka, utilizator
Daca dv ati contribuit initial la executarea instalatiei de alimentare cu gaz,legal ar fi ca toti consumatorii viitori sa solicite acordul dv si binenteles sa achite cota parte din investitie
Va salut. Sunt de acord ca undeva s-a produs o greseala, motiv pentru care am ajuns in aceasta situatie. Am depus o cerere catre Distrigaz, in care am solicitat dosarul de racordare al vecinului (momentan nu am primit niciun raspuns).
intre timp, I-am trimis un mesaj vecinului in care l-am rugat sa imi dea un termen pana la care considera ca se poate achita de cota sa parte. Cu raspunsul sau a fost unul evaziv, ma intorc la prima intrebare: ce alternative am pentru a descalci situatia. Ma gandesc la urmatoarele:
=> adresa catre Distrigaz, in care sa solicit revocarea acordului de racordare, in baza faptului ca nu exista acordul tuturor proprietarilor tevii comune
=> adresa catre vecin, cu confirmare de primire, prin care sa ii solicit banii pana la o data X, urmata de actionare in instanta, in cazul unui raspuns nefavorabil.
Ar mai exista si o alta varianta?
(Faptul ca nu am primit un raspuns pertinent la aceasta speta ma face sa cred ca, foarte probabil nu voi gasi solutia pe acest forum. Prin urmare, am luat fraiele problemei in propriile maini si voi documenta in acest thread evolutia spetei, pentru a fi la indemana celor care se vor confrunta pe viitor cu o speta asemanatoare)

Ordinul ANRE 156/2020 a schimbat procedura de acordare a accesului la instalatia, astfel ca distribuitorii de gaze au nevoie doar de o cerere pentru a oferi respectivul acord. Verificarea dosarului beneficiarului (inclusiv existenta acordul asociatiei de proprietari si, respectiv, a investitorilor instalatiei) cade in sarcina executantului lucrarii.
Din cate am inteles de la cei de la Distrigaz, executantul depune o documentie la Distrigaz, in baza careia se finalizeaza proiectul (montarea contorului), insa nu mai exista obligatia de a depune si acordurile investitorilor.

In ceea ce priveste speta mea: vecinul de la 1 a fost informat de niste "binevoitori" de pe scara cum ca toata coloana a fost ridicata de vecinul de la parter si, prin urmare, nu avea nevoie de acordurile vecinului de la 6 sau al meu. Desigur ca nu m-a crezut cand i-am spus ca am dosar + chitanta care sa ateste investitia mea.
Distrigazul s-a delimitat de speta, asa ca am facut o adresa catre ANRE, prin care am cerut pasi de urmat in continuare. De asemenea, cum nu am reusit sa ajungem la un consens, voi cauta un avocat.

(revin cu noutati de indata ce le voi avea)
Nu veti gasi pe forum astfel de informatii, pentru ca, la subiecte asemanatoare era nominalizat distribuitorul/ furnizorul de gaz ce avea evidenta tuturor celor ce sunt coproprietari la acea conducta (investitorii).
Si acum tot el ar trebui sa aiba informatiile, deoarece o copie a fiecarui proiect pentru fiecare beneficiar de la acea conducta se depune la el.
Ori dvs. poate ca nu ati remarcat ca in ordinul ANRE 156/2020 procedura spune asa :
b) pe alte proprietăți decât cele ale beneficiarului sau ale condominiilor.
Articolul 9
(1) Anterior încheierii contractului prevăzut la art. 7 alin. (2), proiectantul solicită beneficiarului următoarele:
....................................................
b) prezentarea acordului/acordurilor investitorului/investitorilor instalației de utilizare comună a gazelor naturale, prevăzut(e) la art. 10 alin. (1), sau acordul privind despăgubirea, prevăzut la art. 10 alin. (2);

Ori daca in proiect apare acest document, inseamna ca furnizorul va avea o imagine exacta a celor care sunt coproprietari pe acea conducta, la un moment dat, din moment ce toate proiectele ajung la el in copie.

Ultima modificare: Vineri, 12 August 2022
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Racordare individuala la conducta de gaza- conditii managerul managerul Buna seara, sunt proprietar al unui apartament intr-un bloc cu 4 etaje. Doresc sa investesc in racordarea apartamentului, la conducta de gaz a proprietarului ... (vezi toată discuția)
Acord acces coloana de gaze goggy goggy Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea problema: locuiesc la parter intr-un bloc de 7 etaje, pe o scara unde deja a fist trasa o conducta de gaze, investitorul ... (vezi toată discuția)
Despagubire investitori conducta gaze as dori sa stiu daca investitorii ... Dor77 Dor77 Despagubire investitori conducta gaze As dori sa stiu daca investitorii unei conducte de gaze sunt obligati de lege sa emita factura fiscala pentru ... (vezi toată discuția)