avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua! Se poate vinde unui proprietar o boxa? Care ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua! Se poate vinde unui proprietar o boxa? Care sunt demersurile ...

Buna ziua!
Se poate vinde unui proprietar o boxa?
Care sunt demersurile ?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:24, 16 Iulie 2022
Cele notariale, ce implica acte si CF pentru acea boxa.
Din ce motiv vreti sa o cumparati?
Daca vreti sa faceti acest lucru, mai bine, mai usor este sa achizitionati Palatul Culturii din Iasi...
Sfat: mergeti la sediul as. prop. si solicitati inchirierea boxei pe o perioada mai mare de timp, intocmiti un document de inchiriere, stabiliti conditiile, cu drepturi si obligatii. Oricum va trebuie aprobarea tuturor vecinilor dvs., dar de treaba asta se va ocupa asociatia. Asadar, ati inchiriat, va mutati lucrurile acolo, o folositi, va achitati de obligatii asa cum ati stabilit si cu asta basta.
Succes!
Ultima modificare: Joi, 14 Iulie 2022
Adam Grecu, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista contract de inchiriere, asociatia nu poate "inchiria" unui proprietar.. Asociatia nu vinde si nu inchiriaza proprietarilor. Legea spune altceva si oricum trebuie acordul tuturor proprietarilor din condominiu, membri sau nemembri ai asociatiei. in ambele cazuri :
Capitolul IV Încetarea destinației folosinței comune pentru părțile comune din condominiu
Articolul 43
(1) Părțile comune pot fi atribuite proprietarilor în folosință exclusivă numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalți proprietari.
(2) Hotărârea de atribuire în folosință exclusivă se adoptă cu acordul tuturor proprietarilor din condominiu și ai cotelor-părți indivize.
(3) Atribuirea în folosință exclusivă se face în baza unui contract încheiat între asociația de proprietari și proprietarul căruia i se atribuie în folosință exclusivă partea de proprietate comună.
(4) Contractul prevăzut la alin. (3) se încheie pe o perioadă de maximum 12 luni și poate fi reînnoit numai cu acordul ambelor părți și cu respectarea prevederilor prezentei legi.
(5) Veniturile obținute din atribuirea părților comune în folosință exclusivă respectă prevederile art. 70 din prezenta lege.
Articolul 44
(1) Încetarea destinației de folosință comună pentru părțile comune din condominii se poate hotărî motivat cu acordul scris al tuturor proprietarilor din condominiu.
(2) În cazul prevăzut la alin. (1) devin aplicabile dispozițiile privitoare la coproprietatea obișnuită. Cu toate acestea, înstrăinarea sau ipotecarea se poate realiza numai cu acordul tuturor proprietarilor din condominiu.
(3) Constatarea încetării destinației de folosință comună pentru părțile comune se face prin hotărâre a adunării generale a asociației de proprietari adoptată în unanimitate de către proprietarii din condominiu.
(4) Imobilul, respectiv partea din condominiu care rezultă din încetarea destinației folosinței comune se înscrie în mod corespunzător în cartea funciară pe baza documentației cadastrale întocmite în acest scop.
(5) Prevederile prezentului articol nu se aplică părților comune din condominiu pentru care nu poate înceta destinația de folosință comună, întrucât poate afecta buna funcționare a condominiului și pot fi lezate drepturile celorlalți proprietari.
(6) Înscrierea în cartea funciară ca unitate individuală distinctă a părților de folosință comună pentru care încetează această destinație, potrivit dispozițiilor legale, implică parcurgerea următoarelor etape:
a) emiterea hotărârii adunării generale a asociației de proprietari prin care se constată încetarea destinației de folosință comună;
b) recepția documentației cadastrale pentru recalcularea cotelor-părți indivize, în vederea scoaterii din părțile de folosință comună;
c) încheierea actului în formă autentică prin care toți proprietarii din condominiu își exprimă acordul pentru încetarea destinației de folosință comună și pentru diminuarea corespunzătoare a cotelor-părți din proprietatea comună.

[ link extern ]
Proprietarul boxei are dreptul legal sa dispuna dupa propriul interes de bunul proprietate-inclusiv sa tranzactioneze dreptul de proprietate
Asadar, atribuirea unei boxe spre folosinta proprie, ca despre acest lucru este vorba in intrebare, se poate face, asa cum ati mentionat, conf. prev. art. 44, este clar. Eu am mentionat ca achizitionarea/cumpararea boxei, se poate face, dar este foarte greu.
Dar, am mai mentionat ca un proprietar poate inchiria /concesiona, pentru folosinta proprie un spatiu, in baza prev. art. 43 (3), da? Mai este cazul sa-l citez? Dar daca-i nunta, sa dansam...Atribuirea în folosință exclusivă se face în baza unui contract încheiat între asociația de proprietari și proprietarul căruia i se atribuie în folosință exclusivă partea de proprietate comună..
Si cum sa se numeasca acel contract, daca dumneata sustii ca ...asociatia nu poate "inchiria" unui proprietar.. Asociatia nu vinde si nu inchiriaza proprietarilor. Ba, ati vazut ca poate, ba mai mult poate inchiria si altor persoane decat proprietarii - adica tertilor! Ca trebuie aprobare,acordul... cine a zis ca nu trebuie?
Uite, un exemplu: sunt asociatii de proprietari care au inchiriat terasa pentru instalarea unui site de telecomunicatii - stiti povestea.
Deci asociatia... cu acordul...inchiriaza unui tert ce-i prisoseste: o terasa, o boxa, etc...
Spre ex. noi, aici la asociatie, am inchiriat un fost spatiu de degajare a gunoiului menajer si l-am transformat in biroul asociatiei, deoarece proiectantii comunisti nici prin cap nu l-ea trecut sa construiasca la 35-6 blocuri un asemenea spatiu - dar nu mi-e rusine nici cu noii proiectanti de sorginte capitalista. Am vazut cum niste oameni (as. prop.) si-au postat "biroul" as. prop. sub o scara de acces , aprox. 1,5 mp. Este bine asa?

Alte discuții în legătură

Asociația poate închiria spatiile comune pe termen determinat? ... GCucu GCucu Asociația poate închiria spatiile comune pe termen determinat? Prin hotărârea adumarii generale s-a stabilit închirierea pentru cel mult un an a unor ... (vezi toată discuția)
Drept de utilizare boxa la bloc xcpaula xcpaula buna ziua. urmeaza sa cumpar o garsoniera la parter, fara balcon. blocul dispune de boxe la subsol, dar proprietarul nu are boxa in folosinta. vreau sa stiu ... (vezi toată discuția)
Se mai poate achiziționa uscătoriile de bloc în 2022 din folosință ... KD007 KD007 Se mai poate achiziționa Uscătoriile de bloc în 2022 din folosință comună în bun propriu? Dacă da, care este procedura? (vezi toată discuția)