avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociația poate închiria spatiile comune pe termen ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociația poate închiria spatiile comune pe termen determinat? ...

Asociația poate închiria spatiile comune pe termen determinat?
Prin hotărârea adumarii generale s-a stabilit închirierea pentru cel mult un an a unor spatii comune ale blocului, spatii care oricum sunt folosite doar de unii locatari. Banii rezultați s-a decis a întra în fondul de reparații al blocului. E legal? Trebuie încheiat un contract de închiriere între asociație și fiecare din chiriași, cu termen, condiții și preț?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 12:40, 13 Iulie 2021

ART. 38 din legea 196/2018
(1) Fiecare proprietar din condominiu poate folosi, în condițiile acordului de asociere, atât spațiul
care constituie bunul principal, cât și părțile comune, fără a aduce atingere drepturilor celorlalți
proprietari și fără a schimba destinația clădirii.
(2) Părțile comune pot fi utilizate de către terți, persoane fizice sau juridice de drept public și/sau
privat, numai ca urmare a hotărârii adunării generale a asociației de proprietari, adoptată cu
acordul a două treimi din numărul total al proprietarilor din condominiu și cu acordul tuturor
proprietarilor direct afectați de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosință sau de
concesiune, semnat de președinte în numele asociației și avizat de cenzor/comisia de cenzori.

Legea nr 196/2018 permite asociatiei de proprietari pentru majorarea fondului de reparatii sa inchirieze parte comuna prin incheierea de contract de locatiune ,de folosinta sau de concesiune in baza hotararii adunarii generale
Fiind vorba despre parte comuna,raportul juridic se incheie de catre asociatia de proprietari,care in conformitate cu disp L nr 196/2018 se infiinteaza cu scopul administrarii partii comune de imobil
cu acordul TUTUROR locatarilor sau nu?intr-un bloc de 88 de ap,niciodata nu se va ajunge la inchirierea spatiilor comune daca este nevoie de acord unanim..
In speta de fata,uscatoriile au fost inchiriate in baza unor contracte,reinoite anual,contra-cost,veniturile mergand in bugetul de reparatii
Ultima modificare: Marți, 13 Iulie 2021
edu_jw, utilizator
Depinde cui se inchiriaza (atribuie) :

Art. 38
(2)Partile comune pot fi utilizate de catre terti, persoane fizice sau juridice de drept public si/sau privat, numai ca urmare a hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari, adoptata cu acordul a doua treimi din numarul total al proprietarilor din condominiu si cu acordul tuturor proprietarilor direct afectati de vecinatate, in baza unui contract de inchiriere, de folosinta sau de concesiune, semnat de presedinte in numele asociatiei si avizat de cenzor/comisia de cenzori.
Articolul 43
(1)Partile comune pot fi atribuite proprietarilor in folosinta exclusiva numai daca prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalti proprietari.
(2)Hotararea de atribuire in folosinta exclusiva se adopta cu acordul tuturor proprietarilor din condominiu si ai cotelor-parti indivize.
(3)Atribuirea in folosinta exclusiva se face in baza unui contract incheiat intre asociatia de proprietari si proprietarul caruia i se atribuie in folosinta exclusiva partea de proprietate comuna.
(4)Contractul prevazut la alin. (3) se incheie pe o perioada de maximum 12 luni si poate fi reinnoit numai cu acordul ambelor parti si cu respectarea prevederilor prezentei legi.
(5)Veniturile obtinute din atribuirea partilor comune in folosinta exclusiva respecta prevederile art. 70 din prezenta lege.

Ultima modificare: Marți, 13 Iulie 2021
latka, utilizator
locatarilor din scara respectiva,cu respectarea formelor si conditiilor legale.
Fara a avea multe cunostinte juridice,mi se pare doar mie ca art 43,alin.2 e in contradictie cu art 38,alin.2, respectiv acordul a 100% din proprietari vs 2/3 + cei direct afectati de vecinatate?

dupa ce am mai rasfoit pe forum,inteleg ca pt un tert este mai usor?(art.38) decat pt locatari unde s-ar aplica art 43?
si ce mai exact inseamna proprietari direct afectati in cazul boxelor de la etajul tehnic?cei afectati direct sunt cei de pe palierul ultimului etaj?
Ultima modificare: Marți, 13 Iulie 2021
edu_jw, utilizator

Alte discuții în legătură

Situatie inchiriere boxa scara Cristian1923 Cristian1923 Buna ziua, Daca ma puteti ajuta cu un punct de vedere. Locuiesc intr-un bloc in care ghena este intre etaje, iar din 2 in 2 etaje, nu exista acea ... (vezi toată discuția)
Șintem 12 proprietari ai unui bloc cu terenul aferent. este ... Nirod0 Nirod0 Șintem 12 proprietari ai unui bloc cu terenul aferent. Este posibil ca o parte din teren să fie dată în folosință vecinilor pentru a amenaja un loc ... (vezi toată discuția)
Inchiriere spatiu comun lucians77 lucians77 Pt. inchiriere spatiu comun al asociatiei aste nevoie de aprobarea tuturor proprietarilor sau doar a 50+1 % dintre proprietari? (vezi toată discuția)