Buna ziua, in urma cu cateva zile am primit o veste care oarecum m-a tulburat si as vrea sa va intreb daca cumva a-ți trecut prin asa ceva si daca asa este într-adevăr. Suntem 3 frati din care unul a ramas sa locuiasca in casa părintească (neavând unde merge) partintii locuiesc in aceeași curte. Se cearta mereu , nu ii respecta pe parinti, si a fost alungat de deseori de catre parinti sa plece din casa dar refuza cu orice pret...
Întrebarea mea este dupa moartea parintilor se imparte in mod egal atat casa cat si terenul din jurul casei, dar ce facem cu fratele care nu vrea sa părăsească casa, neavând nici bani sa ii despăgubească pe ceilalti 2 frati. Este obligat prin lege sa vanda casa si sa ii despăgubească pe ceilalți frati sau ceilalți 2 nu se aleg cu ninic . Va mulțumesc pentru răspunsuri
Buna ziua,
Asa este. Dupa decesul parintilor, bunurile aflate in patrimoniul acestora la momentul decesului, fac parte din masa succesorala.
Vocatie succesorala au toti copiii defunctului (din casatorie si din afara casatoriei) in cote egale,
Daca bunurile ce fac parte din masa succesorala poti impartite fizic in cotele stabilite, atunci nu este nicio problema.
Daca acestea nu pot fi impartite fizic (in natura) cotele se vor compensa cu sulte (despagubiri) de la cel ce culege intreaga masa succesorala (sau cote mai mari) catre cei ce nu pot obtine in natura acele cote legale.
In caz ca cel ce obtine o cota mai mare sau majoritara cu obligatia de a despagubi pe ceilalti co-mostenitori si refuza atunci va putea fi executat silit pe bunurile detinute (inclusiv cele mostenite) pana la concurenta sumei de bani datorate.
Daca unul dintre co-mostenitori - cel caruia i se atribuie intreaga masa succesorala - nu are posibilitatea financiara de a plati sulta celorlalti co-mostenitori, ar fi bine sa se reorienteze in sensul in care ar trebui atribuita mostenirea altuia dintre co-mostenitori care are posibilitati financiare sa-i despagubeasca pe ceilalti.
Aceasta ar fi o solutie mai buna, zic eu, deoarece in caz contrar, prin executarea silita, bunurile acestuia pot fi chiar scoase la licitatie (evident ca pretul de la licitatie va fi cu mult mai mic), riscand ca cel ce a obtinut intreaga masa succesorala, sa ramana cu mult mai putin, obligat fiind astfel sa plateasca sultele celorlalti co-mostenitori.
Succesiune
Alexa2019Nick
Bună ziua.
Imi puteți spune ce procent din moștenire ii revine soțului supraviețuitor in aceasta situație? Soția a rămasă și 4 copii. Singura avere ... (vezi toată discuția)
(despagubire)mostenire
eukyra1
O situatie:trei frati cu parinti decedati.In ce conditii poate fi obligat unul din frati sa i despagubeasca pe ceilalti doi(sau pe doar unul)?nu s a facut nici ... (vezi toată discuția)