avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 467 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare- termen de compensare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare- termen de compensare

Buna ziua, sunt angajata la actualul loc de munca de aproximativ 4 ani. Am facut destul de multe ore suplimentare (care cred ca s=ar putea dovedi prin cartela de pontaj si orele la care au fost efectuate tranzactii in sistemul angajatorului). Majoritatea colegilor au primit zile libere in compensare, eu nu. Urmeaza sa-mi dau demisia si as vrea foarte mult sa stiu daca fac o cerere scrisa pt recompensarea acestor ore suplimentare daca am sanse sa fiu platita.
Mentionez ca voi face cererea cu 2, 3 zile inainte de ultima zi de munca pt a nu lucra intr-un iad dupa.
De asemenea mentionez ca am avut aprobat program redus pt crestere copil pe o perioada de 6 luni, insa incepeam munca mult mai devreme decat a fost aprobat si asta numai 2 luni, ulterior venind mereu cu program intreg; aceste ore sunt considerate ore suplimentare? (nu a fost facuta vre-o cerere sau aprobare prin care sa se mentioneze ca va trebui sa revin la program normal).

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: kymy7 , utilizator 12:01, 19 Ianuarie 2010
Munca suplimentară (art.117-121 din Codul Muncii)
Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, respectiv 40 de ore.
Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu exceptia cazului de fortă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente sau înlăturării consecintelor unui accidente.
La solicitarea angajatorului, salariatii pot efectua muncă suplimentară fără a se depăşi durata maximă legală a timpului de muncă stipulată la art.111 din Codul Muncii, respectiv 48 de ore pe săptămână. Efectuarea de muncă suplimentară peste limita stabilită mai sus este interzisă.
Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite, în următoarele 30 de zile după efectuarea acesteia. În aceste conditii, salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în următoarele 30 de zile, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia. Sporul pentru munca suplimentară se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, a contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
Tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta muncă suplimentară.
Multumesc!
Insa daca eu am avut aprobat program de 6 ore pe zi si am lucrat 9 ore, aceste 3 ore nu sunt considerate ore suplimentare?
Nu mi-au fost compensate orele suplimentare nici in zile libere nici in numerar, respectiv plata suplimentara la salariu.
Mai pot primi acesti bani si din urma, 3,4 ani?

Se poate rezolva cu cerere scrisa adresata angajatorului sau trebuie mers in instanta?Ce sanse de izbanda as avea?
Multumesc!
Va rog, ma indruma cineva??
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare ioana07 ioana07 In cursul anului 2010 am lucrat 182 ore suplimentare pe care le pot dovedi cu pontaje,grafice si condica prezenta.Mai am posibilitatea ca in 2011 aceste ore ... (vezi toată discuția)
Cate ore? cristins cristins as vrea sa stiu si eu care este numarul de ore suplimentare pe care pot sa le fac intr-o luna la locul de munca? si cu cat sunt platita? (vezi toată discuția)
Ore suplimentare ContSters71676 ContSters71676 Buna ziua, am si eu o intrebare: daca refuzi sa stai peste program,deci ore suplimentare, una,doua,trei,desi angajatorul nu te plateste pentru aceste ore,poti ... (vezi toată discuția)