avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament! Dupa decesul unuia din soti nu s-a facut ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament! Dupa decesul unuia din soti nu s-a facut succesiunea ...

Buna ziua! Dupa decesul unuia din soti nu s-a facut succesiunea iar sotul supravietuitor doreste sa faca testament unuia din cei doi copii, care il ingrijeste si locuieste cu el. Poate fi testamentul atacat? Ce cota poate primi al doilea mostenitor in acest caz?
Cel mai recent răspuns: 1966 , utilizator 20:59, 22 Iulie 2022
Da, pentru ca descendentii sunt mostenitori rezervatari.
Daca testamentul este excesiv, celalalt copil va putea cere reductiunea acestuia pana la intregirea rezervei succesorale.
Cota lui depinde de cota talalui, la data decesului.
De ce nu au dezbatut succesiunea dupa mama?
Din neglijenta as putea spune. Unul din copii locuieste cu sotul supravietuitor dar celalalt se afla la sute de km distanta. Nu a existat sincronizare. Deci in cazul unui testament universal acesta poate fi practic ''anulat'' daca fiul mostenitor o cere?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu anulat, ci redus.
Deci copilul- beneficiar al testamentului nu va culege tot.
Reductiunea se face fie in natura (daca bunul/bunurile pot fi impartite fizic), fie prin echivalent (adica va trebui sa ii achite fratelui sau o sulta).
Tineti cont ca testamentl nu este act de proprietate, astfel incat la decesul tatalui, va trebui dezbatuta succesiunea (+ a mamei), ocazie cu care va fi necesara prezenta ambilor copii.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1966 a scris:
... care il ingrijeste ...


Ceva mai bun decât testamentul ar fi un contract de întreținere în speță. Este adevărat că și acesta, fiind încheiat cu un descendent, este prezumat a fi donație (supusă, de asemenea, reducțiunii). Dar împotriva acestei prezumții se poate face dovada contrară. (adică nu ar fi o problemă dacă întreținerea este real prestată și, la nevoie, poate fi dovedită cu înscrisuri, cu martori etc.)
Ultima modificare: Vineri, 22 Iulie 2022
romascanu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, dar asta după dezbaterea succesiunii soției
Unde oricum vor participa ambii copii.
Ultima modificare: Vineri, 22 Iulie 2022
raluk0207, utilizator

Alte discuții în legătură

Care este actul cel mai potrivit pentru a putea beneficia de moștenirea unei familii (părinți și fiu)? BG BG Va rog sa-mi sugerati care este actul cel mai potrivit pentru a putea beneficia de mostenirea unei familii, dupa decesul proprietarilor si a fiului ... (vezi toată discuția)
Am o nelamurire in legatura cu bunurile imobile detinute de catre ... andre18 andre18 Am o nelamurire in legatura cu bunurile imobile detinute de catre bunicul meu.Dansul ne-a lasat mie si surorii mele testament in care ne declara legatare ... (vezi toată discuția)
Testament ionutyahoocoom ionutyahoocoom buna dimineata ...tatal meu inainte sa decedeze a lasat testament fratelui meu pe casa parinteasca si mai multe terenuri arabile fratele meu dezbate ... (vezi toată discuția)