avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... legalitate calcul penalitati & esalonare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

legalitate calcul penalitati & esalonare

Am incheiat un grafic de esalonare a unei sume restante in urma caruia m-am obligat catre un furnizor de utilitati la plata lunara a unei rate pana la lichidarea soldului restant. De asemenea, m-am obligat si la plata consumurilor curente. Graficul s-a incheiat pe 12 luni. Dupa 8 luni de plata atat a ratelor lunare , cat si a consumurilor curente, am dorit sa achit integral ceea ce mai ramasese de plata din suma esalonata. Surpriza a fost aceea ca in evidenta furnizorului figuram cu o suma de plata restanta aproape egala cu cea initial esalonata. Explicatiile au fost urmatoarele :
- la suma restanta esalonata a calculat penalitati de intarziere si dupa incheierea graficului de esalonare ;
- sumele pe care le achitam lunar au fost descarcate doar pe restantele vechi ( suma esalonata ), ceea ce a determinat ca facturile curente ( achitate de mine ) sa figureze ca fiind neplatite si, in consecinta, au devenit purtatoare de penalitati.
Intrucat consider ca algoritmul furniozorului este eronat, intentionez sa deschid o actiune in justitie, scop in care as dori sa stiu daca am vreo sansa de castig. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters45263 , utilizator 19:27, 7 Septembrie 2007
In cauza este vorba de imputatia platii prevazuta in codul civil, adica modalitatea de determinare a obligatiei sau obligatiilor care se sting prin plata efectuata de debitor, atunci cand aceasta este insuficienta pentru a stinge toate obligatiile scadente (avand ca obiect bunuri de aceeasi natura) pe care debitorul le are fata de creditorul respectiv.Imputatia platii poate fi facuta:- prin acordul partilor;- de catre oricare dintre parti (debitor sau creditor);- prin efectul legii.Regula este ca imputatia platii sa aiba loc in virtutea conventiei partilor, care va stabili detaliile de realizare concreta a ei. In lipsa unei astfel de conventii, prioritar poate decide debitorul asupra careia dintre obligatiile sale se imputa plata facuta. Debitorul trebuie sa respecte insa urmatoarele principii aplicabile in acest caz:a) plata trebuie sa fie suficienta pentru a stinge intreaga datorie asupra careia debitorul face imputatia, caci in caz contrar s-ar face o plata partiala, incalcandu-se principiul indivizibilitatii platii;b) daca debitorul are o obligatie exigibila (scadenta) si alta neexigibila (nescadenta) nu poate face imputatia asupra obligatiei nescadente, deoarece s-ar face o plata anticipata;c) cand creanta este producatoare de dobanzi si creditorul datoreaza si suma imprumutata si dobanzi, plata se imputa mai intai asupra dobanzilor, afara de cazul in care creditorul ar fi de acord ca ea sa se impute mai intai asupra capitalului.In ipoteza in care debitorul nu face el insusi imputatia platii, creditorul este indreptatit sa o faca. Acesta va preciza, prin chitanta liberatorie de obligatie pe care o remite debitorului, ce datorie considera ca s-a stins prin prestatia executata de el. Cu exceptia situatiei in care creditorul l-a surprins sau l-a indus in eroare, prin manoperele utilizate, pe debitor, acesta din urma este tinut de imputatia facuta de cel dintai, neputand-o contesta.Daca imputatia platii nu a fost facuta nici de catre creditor, si nici de catre debitor, aceasta se va indeplini in armonie cu principiile consacrate de art.1113 Cod Civil, dupa cum urmeaza:a) daca o datorie este scadenta si alta nescadenta, plata se imputa asupra celei scadente, chiar daca debitorul avea mai mare interes s-o stinga pe cealalta;b) in cazul in care toate datoriile sunt ajunse la scadenta, imputatia platii se va face asupra aceleia dintre ele care este mai oneroasa pentru debitor, adica una pe care el avea mai mare interes sa o stinga (spre exemplu, cea producatoare de dobanzi mai mari);c) daca toate datoriile sunt scadente si deopotriva de oneroase, imputatia se va face asupra celei mai vechi dintre ele;d) atunci cand toate datoriile sunt scadente, deopotriva de oneroase si au aceeasi vechime, plata se va imputa proportional asupra fiecareia dintre ele. In acest din urma caz, creditorul va primi numai o plata partiala, ceea ce constituie o exceptie de la principiul indivizibilitatii platii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordinea in care se sting datoriile angcris angcris As dori sa aflu care este legea care reglementeaza faptul ca stingerea datoriilor se face in ordine cronologica , incepand cu cele mai vechi. Unii proprietari ... (vezi toată discuția)
Insolventa banca marietadanescu marietadanescu S-a luat un credit in anul 2010 de la BCR.In urma impoosibilitatii restituirii creditului BCR,a dat procedura de intrare in faliment societatii.Societatea a ... (vezi toată discuția)
Solicitare raspuns speta esalonare julien_slbz julien_slbz Am incheiat un grafic de esalonare a unei sume restante in urma caruia m-am obligat catre un furnizor de utilitati la plata lunara a unei rate pana la ... (vezi toată discuția)