avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua. Am nevoie de un răspuns :Tatăl meu a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua. Am nevoie de un răspuns :Tatăl meu a decedat acum ...

Bună ziua. Am nevoie de un răspuns :Tatăl meu a decedat acum 16 ani,în apartament locuiesc eu cu mama mea care are grad de handicap grav și aș vrea să facem succesiunea după tata. Țin sa precizez că mai am o soră care nu se interesează de mama, absolut deloc. De fiecare data când ii spuneam ca trebuie sa facem succesiunea, ea spunea ca nu are bani, sa plătesc eu. Întrebarea mea este pot deschide succesiunea, eu plătesc cheltuielile, deși ea refuză să plătească, tot va putea moșteni în mod egal, asta în cazul în care se va prezenta??
Buna ziua,

Daca sora nu a acceptat mostenirea in termenul legal de 1 an, nefacand in acest sens niciun act de acceptare expresa sau tacita, a pierdut dreptul la mostenire.

Faptul ca nu doreste sa contribuie la cheltuielile de deschidere a succesiunii sau ca nu se intereseaza de soarta mamei nu influenteaza cota de mostenire de care ar fi putut beneficia, insa, daca nu a acceptat succesiunea in termen de 1 an, aceasta nu mai poate beneficia de niciun drept.

Conform art. 1103 alin. (1) din Codul civil „Dreptul de opțiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moștenirii”. Altfel spus, un succesibil, pentru a deveni moștenitor, trebuie să accepte expres sau tacit moștenirea în termen de un an de la data decesului defunctului.


Cu stima,
av. Jasmine Oancea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament eec eec Matusa mea a decedat si nu are copii. A avut inca 2 surori si un frate. Una din surori traieste si de la cealalta sora (care a decedat) are o singura fata ... (vezi toată discuția)
Sucesiune cu probleme va rog sa mi rsp.in anul 1976 a decedat tatal meu,in anul 1993 ... olga2011 olga2011 va rog sa mi rsp.in anul 1976 a decedat tatal meu,in anul 1993 a decedat mama.o sora a deschis sucesiune dupa mama doar, si a castigat toata casa,ceilalti 2 ... (vezi toată discuția)
Unul din trei fii are testament pe casa părintească, dar n-a acceptat încă moștenirea. mai are dreptul să moștenească ceva, și cum se împarte în această situație? Mitra Mitra Suntem trei frati. Inainte de a deceda acum trei ani, mama noastra i-a facut testament unuia dintre noi pentru casa ei, aceasta fiind singura ei proprietate. ... (vezi toată discuția)