Buna ziua,
Aveti nevoie de analiza de risc la securitatea fizica daca manageriati o societate comerciala care detine bunuri sau valori cu orice titlu, indiferent de natura capitalului social (Legea nr. 333/2003, Art. 2) sau doriti sa va protejati bunurile si familia prin instalarea unui sistem profesionist de alarmare. Simpla achizitie si instalare a unui sistem de alarma nu este suficienta daca doriti sa fiti cu adevarat protejat. Pentru ca sistemul de securitate instalat sa va asigure o protectie eficienta este important sa fie bazat pe o evaluare de risc care sa identifice vulnerabilitatile si riscurile asociate obiectivului (locuinta, sediu, hala industriala, etc.).
Pe teritoriul României activitatea de paza, protecție și monitorizare a sistemelor de supraveghere și alarmare împotriva efracției este reglementată de următoarele acte normative:
Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, cu completările și modificările ulterioare
Hotărârea nr. 301 din 11 aprilie 2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor
Norma metodologică de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor din 11.04.2012.
Când este monitorizarea video obligatorie?
Legea 333/2003 și normele sale de aplicare prevăd situațiile în care monitorizarea video este obligatorie.
„Pentru casierii furnizori şi servicii de utilităţi, puncte colectare ori depozitare numerar, cu plafon de peste 10.000 euro sau echivalent, măsurile de securitate cuprind mijloace de protecţie mecanofizică a personalului şi valorilor şi sisteme de supraveghere video, semnalizare ameninţare, detecţie a efracţiei cu conectare la dispecerat de monitorizare.”
Art. 19. (2) al Normei metodologică de aplicare a Legii nr. 333/2003
Potrivit art. 66 din Legea nr. 333/2003, referitoare la paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, companiile sunt obligate sa realizeze o analiza de risc la securitatea fizica, efectuată de un Evaluator la securitate fizică autorizat de Poliția Română
În vederea identificării unui Evaluator la securitate fizica autorizat se va consulta Registrul Național al Evaluatorilor, disponibil pe site-ul Poliției Române.
Aveti in vedere respectarea principiilor și a temeiurilor legale prevăzute de Regulamentul UE 679/2016, „GDPR”.
Amenzile ce pot fi aplicate sunt ridicate.