avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, Am in proprietate o garsoniera iar in acel ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, Am in proprietate o garsoniera iar in acel bloc administratorul ...

Buna ziua,
Am in proprietate o garsoniera iar in acel bloc administratorul este plecat in strainatate de patru ani ,munca lui este facuta de asa numit cenzor pe care nu l-a ales nimeni din bloc.Acest cenzor a nominalizat un presedinte fara sa-l voteze vreun proprietar din acest bloc.Bineinteles ca acest cenzor o conduce pe acea presedinta.La un moment dat ,cenzorul bate la fiecare usa a proprietarilor sa semnam ca ea are un atestat de administrator si va fi administratorul nostru.De cinci luni de zile ea se semneaza tot ca cenzor.Acest presedinte habar nu are de legi si articole ale asociatiei de proprietari..Mai nou cenzorul a facut sedinta ca doreste sa platim noi proprietarii salariu marit (cenzorul -600 lei ,presedintele -300 lei ) iar la acea sedinta au participat doar cinci persoane din care patru proprietari nu au fost de acord ,doar un singur proprietar a fost de acord..La rubrica de intretinere nu avem justificari la cheltuieli diverse.La avizier afiseaza doar cenzorul si nu afiseaza lista si datele de control ale institutiilor cu atributii de inspectie si control.Documentele contabile sunt tot la cenzor ,acesta nu permite proprietarilor accesul la documentele contabile.In concluzie cenzorul si-a marit salariu cu 300 lei ,presedintele cu 300 lei fara sa voteze la sedinta de administratie nimeni.Asadar acest cenzor ne-a marit considerabil intretinerea.Mai vreau sa precizez ca acest presedinte nu are nicio autoritate intru-cat nu detine niciun atestat sau document de pregatire in administratie.Personal ma simt prejudiciata de aceste persoane fara documente legale si care prejudiciaza un bloc cu 50 de proprietari. V-as ruga sa ma ajutati in acesta speta si ce trebuie de rezolvat .
Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: itun , utilizator 17:18, 5 Decembrie 2022
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Singura posibilitate e sa va gasiti o noua conducere a asociatiei, daca mai sunt si alti "curajosi" care sa vi se alature.
Articolul 47
(3) Adunarea generală ordinară se convoacă de către:
a) președintele asociației de proprietari sau comitetul executiv;
b) cel puțin 20% din numărul proprietarilor membri ai asociației de proprietari.
(4) Proprietarii sunt anunțați, prin afișare la avizier și pe bază de tabel nominal convocator sau, în cazul proprietarilor care nu au fost anunțați, pe baza tabelului nominal convocator, prin poștă cu scrisoare recomandată, cu conținut declarat și confirmare de primire, asupra oricărei adunări generale a asociației de proprietari, cu cel puțin 10 zile înainte de data stabilită, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunării generale, cu excepția adunărilor generale extraordinare sau a adunărilor generale reconvocate care se pot convoca, în condițiile prevăzute la alin. (3), cu cel puțin 3 zile înainte de data stabilită.

Articolul 53
Adunarea generală a proprietarilor membri ai asociației de proprietari are următoarele atribuții:
a) alege și revocă din funcție președintele, ceilalți membri ai comitetului executiv și cenzorul/comisia de cenzori;
[ link extern ]
acest răspuns util
Ceea ce mi-ati spus ,stiam si eu. Personal ,ma plang de presedinte care nici nu stie sa isi scrie numele iar noi respectiv eu o platim .Consider ca trebuie sa aiba un atestat in care sa cunoasca legile asociatiei de locatari.Dvs .ma trimiteti chiar la acest presedinte sa convoace sedinta ? Considerati ca va intruni o sedinta ,ma indoiesc de asa ceva.
3 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
1-Administratorul de imobil si cenzorul ,fiecare detin competente distincte
Conform dispozitii in vigoare cenzorul/comisia de cenzori detine obligatia legala sa verifice ,sa vizeze pentru legalitate documentele asociatiei de proprietari
exercitarea concomitenta a atributiilor de administartor de imobil si de cenzor de catre aceiasi persoana in cadrul aceleiasi asociatii d eproprietari constituie caz de incompatibilitate deoarece administratorul d eimobil este factor executional pe cand cenzorul/comisia d ecenzori are caliate de verificare a temeiniciei si legalitatii documentelor contabile ale asociatiei de proprietari
2-
sa semnam ca ea are un atestat de administrator

Exercitarea responsabilitatii de administrator de imobil persoana fizica sau juridica ,legal se poate face numai in baza atestatutui profesiional eliberat de catre serviciul specializat din primarie acelor persoane care au absolvit cursul profesional
Nu are relevanta juridica acordul proprietarilor asupra exercitarii responsabilitatii de administrator de imobil
3-Din precizarile dv rezulta ca in asociatia dv este o adevarata harababura
Sesizat ioficial detaliat situatia la serviciul de sprijimire si indrumare asociatii de proprietari din primarie
acest răspuns util
Nu, cei minim 20% se ocupă de organizarea AG. Totuși, președintele nu trebuie să aibă nici un atestat.

itun a scris:

Ceea ce mi-ati spus ,stiam si eu. Personal ,ma plang de presedinte care nici nu stie sa isi scrie numele iar noi respectiv eu o platim .Consider ca trebuie sa aiba un atestat in care sa cunoasca legile asociatiei de locatari.Dvs .ma trimiteti chiar la acest presedinte sa convoace sedinta ? Considerati ca va intruni o sedinta ,ma indoiesc de asa ceva.

1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
.ma trimiteti chiar la acest presedinte sa convoace sedinta ?

Disp L nr 196/2018 prevede concret modalitatile de convocarea adunare generala,-de catre presedinte,de catre comitetul executiv sau de catre minimum 20% dintre membrii proprietari
Sensibilizati proprietarii din condominiu,detaliati problemele din asociatie si convocati adunare generala
Presedintele de asociatie este persoana aleasa de catre participantii la adunarea generala,deci locatarii detin responsabilitatea alegerii persoanei care sa le reprezinte si sa le apere interesele in raport si fata de terti

Alte discuții în legătură

Președinte de asociație de locatari.fișa postului bună seara, ... 666ate 666ate Președinte de asociație de locatari.Fișa postului Bună seara, aș dori să știu atribuțiile unui președinte de bloc. Mulțumesc ! (vezi toată discuția)
Bună seara la noi în bloc e o situație dificila. suntem asociație ... Ianit Ianit Bună seara La noi în bloc e o situație dificila. Suntem asociație de proprietari, eu ca proprietar al unui apartament am sesizat câteva nereguli vizavi ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am urmatoarea speta: - asociatia de proprietari a ... Lumyna Lumyna Buna ziua! am urmatoarea speta: - asociatia de proprietari a incheiat un contract de asistenta juridica cu un avocat pentru a o reprezenta intr-un proces ... (vezi toată discuția)