avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, Am in proprietate o garsoniera iar in acel ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, Am in proprietate o garsoniera iar in acel bloc administratorul ...

Buna ziua,
Am in proprietate o garsoniera iar in acel bloc administratorul este plecat in strainatate de patru ani ,munca lui este facuta de asa numit cenzor pe care nu l-a ales nimeni din bloc.Acest cenzor a nominalizat un presedinte fara sa-l voteze vreun proprietar din acest bloc.Bineinteles ca acest cenzor o conduce pe acea presedinta.La un moment dat ,cenzorul bate la fiecare usa a proprietarilor sa semnam ca ea are un atestat de administrator si va fi administratorul nostru.De cinci luni de zile ea se semneaza tot ca cenzor.Acest presedinte habar nu are de legi si articole ale asociatiei de proprietari..Mai nou cenzorul a facut sedinta ca doreste sa platim noi proprietarii salariu marit (cenzorul -600 lei ,presedintele -300 lei ) iar la acea sedinta au participat doar cinci persoane din care patru proprietari nu au fost de acord ,doar un singur proprietar a fost de acord..La rubrica de intretinere nu avem justificari la cheltuieli diverse.La avizier afiseaza doar cenzorul si nu afiseaza lista si datele de control ale institutiilor cu atributii de inspectie si control.Documentele contabile sunt tot la cenzor ,acesta nu permite proprietarilor accesul la documentele contabile.In concluzie cenzorul si-a marit salariu cu 300 lei ,presedintele cu 300 lei fara sa voteze la sedinta de administratie nimeni.Asadar acest cenzor ne-a marit considerabil intretinerea.Mai vreau sa precizez ca acest presedinte nu are nicio autoritate intru-cat nu detine niciun atestat sau document de pregatire in administratie.Personal ma simt prejudiciata de aceste persoane fara documente legale si care prejudiciaza un bloc cu 50 de proprietari. V-as ruga sa ma ajutati in acesta speta si ce trebuie de rezolvat .
Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: itun , utilizator 17:18, 5 Decembrie 2022
Domnule Adam Grecu ,va multumesc frumos pentru ca mi-ati raspuns ,insa as dori sa apelez la un contabil audit profesionist care sa verifice balanta si listele de intretinere ,ce parere aveti? As face bine sau nu fiindca aceasta cenzora care nu are pregatire economica si nici juridica conduce cum doreste ea aceasta asociatie de proprietari si mai mult decat atat umfla preturile la intretinere dupa bunul ei plac desi toti proprietarii detin contoare la apa,gaz,curent electric.Mentionez ca blocul este confort 3 cu cel mai mic spatiu.
Multumesc anticipat!
Daca ma intrebati pe mine,
Pot sa va raspund astfel: de obicei nu o singura persoana angajeaza un contabil, o firma de audit sa faca verificarea gestiunii unei asociatii nde locatari/prroprietari. Dvs. v-ar trebui sa discutati acest lucru la prima AG a membrilor si sa adoptati aceasta hotarare, deoarece costurile unei astfel de verificari sunt destul de mari si depind de mai multi factori :
- hotararea AG in acest sens ;
- perioada de timp pe care vreti sa o verificati;
- sa gasiti o firma care va poate face aceasta lucrare;
- sa negociati si sa va intelegeti la un cost rezonabil;
- etc.
In locul dvs., nu m-as mai ocupa de trecut, ci as fi foarte atenta (impreuna si cu alti vecini), la ceea ce se intampla in viitor. Vreau sa spun ca gestiunea unei asociatii nu este ceva nemaivazut/nemaipomenit, dar totusi, poate printre dvs. se mai gaseste cate unul care mai stie ce si cum... Nu poate un administrator sa "umfle preturile la intretinere dupa bunul ei plac"... Sunt lucruri relativ simple si usor de verificat. Ma gandesc ca ati putea sa faceti niste schimbari pe-acolo. Mai cititi Legea nr. 196/2019, sa vedeti care va sunt drepturile si obligatiile, sa stiti ca dupa afisarea listei de plata, daca constatati nereguli, puteti contesta sumele repartizate.
Incercati sa ne tineti la curent si in masura posibilitatilor, sa va ajutam.
Mult succes!

Ultima modificare: Luni, 1 August 2022
Adam Grecu, utilizator
Buna ziua ,
Va dau cateva exemple de lucruri nerealizate in acest bloc de catre doua persoane ( cenzor si presedinte ) care nu au fost alesi in adunarea generala de catre proprietarii acestui condominui. S-au ales unul pe celalalt.
Nu s-a facut nicio lucrare in acest bloc de ani de zile.uu
Nu exista curent electric pe paliere de doi ani.
Nu se afiseaza la avizier cine intocmeste lista de intretinere ( nu cunoastem contabilul )
Nu sunt justificari la cheltuieli diverse
Nu se stie daca femeia de serviciu este in fisa postului
Nu se afiseaza la avizier lista si datele de control ale institutiilor cu atributii de inspectii si control.la care pot fi sesizate eventualele nereguli.
Presedintele trebuie sa permita proprietarilor accesul la documentele contabile.( nu o face )
Blocul nu detine cont bancar
La orice sedinta nu se face niciodata proces verbal.
Nu exista carte de imobil.
Palierele sunt pline de dulapuri si alte lucruri incat abia mai poti intra in proprietatea ta.
In concluzie, pentru toate aceste nerealizari ( noi ,,,,cenzorul si presedintele vrem salarii marite )
Considerati ca este corect asa ca ,proprietarii sa plateasca intretinerea la un bloc confort 3 la fel ca cel din zona o a capitalei fara sa se faca nicio lucrare ?Ma indoiesc de asa .
Sa fim manipulati si prejudiciati de doua persoane fara nicio pregatire in acest domeniu ?
Nu sunt impotriva sa platesc mai mult la intretinere dar vreau sa cunosc cheltuielile blocului.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna, aveti dreptate, insa trebuie sa stiti ca doar acolo la dvs. puteti rezolva toate aspectele semnalate.
Doar, la "nivel local". Daca mai sunt si alte pareri - va rog !
Mult succes!
Buna ziua D-nule Adam Grecu,
Vreau sa va aduc la cunostinta ca incepand cu luna august din anul acesta ,lista de intretinere se mareste din ce in ce mai mult ,fara nicio reparatie sau o imbunatatire al blocului ci dimpotriva si-au marit salariile din ce in ce mai mult la un bloc format din 50 proprietari .Stiu ca o asociatie de proprietari mica,confort 3 poate functiona doar cu un cenzor si presedinte.Aici se plateste cenzorul ,presedintele si administratorul care are salariu cel mai mare si nu face mai nimic decat caserie ,o ora ,odata pe saptamana si incaseaza 1200 lei.Aici locuiesc oameni simpli si necajiti ,cum este posibil sa fie jegmaniti de asemenea persoane care nici nu au fost votate si consemnate in registrul verbal de vreo sedinta?.Am trimis la primaria sectorului 2 o petitie si am semnalat toate aceste nereguli .Am primit un raspuns in noiembrie cum ca s-a trimis o instiintare catre administrator pentru verificarea documentelor contabile iar aceasta nu s-a prezentat la primarie .Apoi ,am mai primit o instiintare precum ca s-a mai trimis o invitatie catre administrator ca sa prezinte documentele contabile si ca voi fi informata ulterior .Primaria detine serviciu asociatiei de proprietari dar nu face absolut nimic pentru plangerile pe care le primesc de la proprietari. Acestia sunt bugetari cu salarii destul de mari platiti din banii nostri ,,,,ma intreb ,,,,pentru ce ii platim ,,,?? sa nu faca nimic pentru proprietari?Aud ca va aparea o noua lege al administratiei, o astept cu mult interes altfel incurajez pe cei care au 8 clase sa imbratiseze meseria de administratori,presedinti,cenzori ca sa -si exercite serviciu dupa bunul lor plac si devina cat mai bogati prin ridicarea astronomica fara justificare a cotei de intretinere..Mentionez ca am cerut sa mi se arate documentele contabile a locuintei mele atat la primarie cat si la administrator ,,,,,,fara nicio rezolvare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Președinte de asociație de locatari.fișa postului bună seara, ... 666ate 666ate Președinte de asociație de locatari.Fișa postului Bună seara, aș dori să știu atribuțiile unui președinte de bloc. Mulțumesc ! (vezi toată discuția)
Bună seara la noi în bloc e o situație dificila. suntem asociație ... Ianit Ianit Bună seara La noi în bloc e o situație dificila. Suntem asociație de proprietari, eu ca proprietar al unui apartament am sesizat câteva nereguli vizavi ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, cine ne poate ajuta sa destituim legal un presedinte ... SREMMAM SREMMAM Bună ziua, Cine ne poate ajuta sa destituim legal un presedinte de asociatie de bloc? Administrator nu avem, iar consiliul de administrație este controlat ... (vezi toată discuția)