avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, daca cercetarea disciplinara s-a făcut în ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, daca cercetarea disciplinara s-a făcut în 2 iun ...

Buna ziua, daca cercetarea disciplinara s-a făcut în 2 iun 2022 și decizia s-a emis în 5 iulie, s-a respectat termenul de 30 de zile având în vedere faptul că în Codul civil scrie că emiterea deciziei de sancționare se face in 5 zile calendaristice?
Anterior, școală mi-a trimis în 15 iunie o hotărâre a Consiliului de administrație în care e scris că sunt sancționată disciplinar cu tăierea salariului de 15% deși în Legea educației scrie că se poate tăia cu pana la 15% . Este corectă sancțiunea având în vedere faptul că anterior, pentru aceeași abatere am fost sancționată cu avertisment? In Decizia cu Nr x, sunt de asemenea cuprinse și alte hotărâri ale Consiliului de administrație, decizia respectivă nu are denumirea de decizie de sancționare ci doar decizie, iar sancționarea mea e prevăzută la art 1. Este legală forma deciziei având în vedere aceste elemente menționate și faptul că nu sunt trecute nici elemente de nulitate absolută adică institutia unde pot sa contest, motivația sancțiunii, consecințele sancțiunii? Este trecută instituția unde pot contesta doar in hotărârea CA din 15 iunie.in rest și acolo lipsesc restul elementelor obligatorii.Prima data am contestat hotărârea cu specificarea articolului care făcea referire la mine pentru anularea lui in ce mă privește, a trebuit să contest aceasta hotărâre la Colegiul de disciplină deși acolo mi s-a spus anterior că nu se pot contesta hotărâri ale CA și a transmis Școlii să îmi emită decizia,probabil că altfel nu o trimitea crezând că e suficient sa îmi trimită hotărârea. Menționez că mi se pare o prea.mare sancțiune din cauza că nu s-a respectat dreptul la prezumția de nevinovăție ci am fost trimisa să mă reevaluez psihologic in baza unor sesizări pe care niciodată nu le-am văzut deși le-am solicitat. Era normal că doamna doctor de medicina muncii să întrebe de regimul de soluționare a sesizărilor după părerea mea.
Mulțumesc.
Ultima modificare: Vineri, 29 Iulie 2022
scg, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:22, 30 Iulie 2022
~ Conținut șters la cerere ~

scg a scris:

Buna ziua, daca cercetarea disciplinara s-a făcut în 2 iun 2022 și decizia s-a emis în 5 iulie, s-a respectat termenul de 30 de zile având în vedere faptul că în Codul civil scrie că emiterea deciziei de sancționare se face in 5 zile calendaristice?
.....



1. Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a pronuntat in data de 12 noiembrie 2012, decizia nr. 16 in dosarul nr. 15/2012 prin care a admis recursurile in interesul legii declarate de Avocatul Poporului si procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie prin care stabileste ca in interpretarea si aplicarea art. 252 alin. 1 din Codul Muncii, republicat, momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare, este data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii.

2.Termenul de 5 zile calendaristice în care trebuie comunicată decizia de sancţionare disciplinară nu are natura juridică a unui termen de decădere, ci constituie un termen de recomandare.

3. Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.

Prim urmare denumirea actului prin care s-a aplicat sanctiunea nu are relevanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Referat indisciplinar angajat papic papic Am un angajat cu probleme, care a facut abatere disciplinara in urma cu 2 luni, nu a efectuat anumite atributiuni primite de la un superior.Dupa ce a trecut 2 ... (vezi toată discuția)
Lagalitate cercetare disciplinara ANDREI2002 ANDREI2002 Buna ziua. Cercetarea disciplinara presupune intalnirea efectiva, fizic, cu comisia e cercetare , sau este de ajuns sa trimit o nota explicativa pe mail si ... (vezi toată discuția)
Decizie guzmania guzmania Avem un angajat care a avut mai multe abateri in urma carora i s-a facut referat si acum din nou a lipsit nemotivat Daca ma poate ajuta cineva cu un model de ... (vezi toată discuția)