Buna ziua! Pentru a ma fideliza compania la care lucrez mi-a dat actiuni de o anumita valoare, cu conditia sa nu parasesc firma pentru o perioada de timp care s-a incheiat anul trecut. La inceputul anului am vandut aceste actiuni si am obtinut un venit bunicel de pe urma lor. Intrebarea mea este cum procedez pentru a achita taxele catre stat pentru aceste venituri? Ce trebuie sa declar si care ar fi calculul datoriilor catre stat? In cat timp ar fi trebuit sa declar acest venit? Multumesc.
Buna ziua!
Pentru acest venit trebuie sa depuneti declaratia unica si sa platiti 10% impozit pe castigul din vanzarea acestor actiuni pana pe 25 mai anul viitor (practic 10% la venitul incasat daca le-ati primit gratis). In plus , daca acest castig (impreuna cu alte eventuale venituri in 2022, fara venituri din salarii ) este peste suma a 12 salarii minime pe economie (30600 lei anul acesta) atunci veti avea obligatia sa declarati tot in declaratia unica si sa platiti si contributia la asigurarile de sanatate de 3060 lei (10% din 12 salarii minime), ce trebuie platitta tot pana in 25 mai 2023