Ce este mai sigur un antecontract urmat de o hotarare judecatoreasca tinand loc de contract vanzare cumparare sau direct la notar pt contract de vanzare cumparare. Dar ca si cheltuieli este diferenta mare intre una si alta? Referirea se face la un teren si o casa la tara
Cel mai rapid este contractul de vanzare-cumparare direct la notar, la fel de "sigur" ca si o hotarare judecatoreasca in urma unui antecontract. Ca si costuri...nu stiu ce sa zic, pentru ca actiunea de constatare a dreptului de proprietate in urma incheierii antecontractului se taxeaza la valoare... Alegerea va apartine.
buna ziua!
in cazul in care optati pt hotararea judecatoresca tebuie sa aveti in vedere cuantumul taxei de timbru de 3%, dar si faptul ca daca depuneti o tranzactie la primul termen va recuperati aceasta taxa de imbru.
aflati costurile unui notar, dar vedeti si la un av cat va costa.
succes!
in cazul in care optati pt. actiunea in constatare , pe calea instantei de judecata, trebuie sa stiti ca in acest caz, se plateste taxa de timbru la valoare .
nu este in cuantum de 3% aceasta taxa si nici nu se restituie. tranzactia se depune in cazul procesului de partaj.
puteti face o comparatie intre costurile unei actiuni in constatare si costurile perfectarii contractului de vanzare cumparare la notar.
Cel mai simplu si sigur este sa incheiati direct act de vanzare cumparare.
Nu este recomandabil antecontract de vanzare cumparare daca se poate evita acest lucru.
Cel mai sigur este sa va interesati bine ce cumparati inainte sa semnati. Atat ce exista azi cat si istoricul de proprietate, ganditi-va daca vreti sa construiti si vedeti daca si puteti face acest lucru, etc. Aceasta este etapa esentiala, pe care niciun contract sau hotarare judecatoreasca ulterioara n-o poate suplini.
Dupa ce v-ati edificat puteti alege in functie de orice altceva decat siguranta.
Antecontractul (pe care nu vad de ce sa trebuiasca sa-l evitati) se poate semna inclusiv sub semnatura privata si se noteaza in cartea funciara a imobilului, desi este total nerecomandat sa nu apelati la un specialist pentru redactare. Un avocat cred eu ca este ceva mai aplecat la detalii in acest caz, mai ales la posibile hibe din istoricul de proprietate si la garantii eficiente in favoarea dvs ca intr-adevar cumparati ce vreti. Un notar e mult mai probabil sa adapteze un model simplu decat sa va intrebe de intentii viitoare cu privire la bunuri.
Contractul trebuie neaparat facut in forma autentica, lucru care va costa. Totusi aveti in vedere faptul ca notarului ii platiti doua lucruri: onorariul notarial si costurile de intabulare, costuri care nu sunt mici si vor trebui platite chiar daca optati pentru hotararea judecatoreasca.
Nu in ultimul rand, judecata va dura, spre deosebire de incheierea contractului. Referitor la tranzactie, nu vad de ce nu s-ar putea face de vreme ce poate privi orice situatii litigioase dintre parti.