avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Spatiu cu destinatie comerciala la subsolul unui bloc, ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Spatiu cu destinatie comerciala la subsolul unui bloc, ce conditii trebuie sa indeplineasca?

Buna ziua! Ajutati-ma va rog sa inteleg ce conditii trebuie sa indeplineasca un spatiu pentru a fi "cu destinatie comerciala" din constructie? Eu stau la parter intr-un bloc relativ nou si sub mine s-a deschis o spalatorie de rufe care face cam multa galagie (daca deschid geamul sa aerisesc se aude constant un vajait de la ei, fac galagie si toata ziua incarca descarca rufe evident tot in geamul meu). Eu n-am cumparat locuinta de la dezvoltator, dar nu mi-a spus nimeni ca voi locui deasupra unui spatiu comercial. Am incercat sa discut cu proprietarul locului, cu dezvoltatorul, cu proprietara afacerii.. nu ma inteleg cu nimeni. Aveti idee daca dpdvdr legal pot face ceva in privinta asta?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 17:17, 9 August 2022
Eate legal, daca acel spatiu s-a construit cu destinatie comerciala. Daca nu e cu destinatie comerciala si exista asociatie de proprietari, s-a procedat (presupun) conform urmatorului articol :

Articolul 40
(1) Schimbarea destinației locuințelor, precum și a spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință, prezente în proiectul inițial al imobilului, se poate face numai cu avizul scris al comitetului executiv și cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectați cu care se învecinează, pe plan orizontal și vertical, spațiul supus schimbării.
(2) Odată cu acordul menționat la alin. (1), proprietarii direct afectați cu care se învecinează, pe plan orizontal și vertical, spațiul supus schimbării și proprietarul care solicită acordul pentru schimbarea destinației locuinței sau spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință semnează și o convenție cu privire la declararea activității care se va desfășura în spațiul respectiv, precum și numărul de persoane în funcție de care vor fi calculate cheltuielile pe număr de persoane.
(3) O copie a convenției prevăzute la alin. (2) se înmânează președintelui asociației de proprietari în vederea anexării acesteia la acordul de asociere.

Cereti in scris asociatiei (conform art. 29) sa va confirme acordul respectiv.
[ link extern ]
Si daca spatiul a fost construit cu destinatie comerciala, nu se mai poate face nimic in privinta zgomotului care deranjeaza vecinii?
Se poate face reclamație la poliție conform legii 61/1991. Pentru succes faceți reclamație mai mulți vecini care sunt deranjați de acel zgomot, mai ales în orele legale de liniște (le găsiți în aceeași lege).
Ultima modificare: Marți, 9 August 2022
latka, utilizator
Va confruntati cu situatie delicata
daca apreciati ca disconfortul este mult prea mare analiati varianta gasirii alui spatiu cu destinatia d elocuinta
Atat timp cat spatiul comenrcial este prevazut in proiectul initial al constructiei,nu puteti decat sa desfasurati demersuri fie catre detinator spatiu comercial ,,fie dv sa realizati izolatia fonica a peretilor comuni

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara! pentru deschiderea unui cabinet stomatologic la ... Drlauracristescu Drlauracristescu Bună seara! Pentru deschiderea unui cabinet stomatologic la parterul unui bloc, trebuie acordul tuturor vecinilor din acel bloc? Sau doar cei pe verticală, ... (vezi toată discuția)
Care sunt demersurile pentru schimbarea unui spatiu de locuit in spatiu comercial ... Parism Parism Salutare , am si eu urmatoarea intrebare , care sunt demersurile pentru schimbarea unui spatiu de locuit in spatiu comercial la parterul unui bloc . Urmeaza sa ... (vezi toată discuția)
La închirierea unui spațiu comercial, poate asociatia de proprietari ... Profanul Profanul La închirierea unui spațiu comercial, poate Asociatia de Proprietari sa pretindă plata unei sume de bani. ( in cazul meu: 150 €/luna)? (vezi toată discuția)