avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune notar Tatăl meu a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune notar Tatăl meu a primit un certificat de moștenitor in 199o,după ...

Tatăl meu a primit un certificat de moștenitor in 199o,după bunicu,o casa și ceva teren.In 2018 tata decedează(mama trăiește),eu sunt singurul dintre cei 3frati care am făcut declarație de acceptare.intreb ,as putea deschide acuma succesiunea la notar,pentru aceasta casa,frații fiind de acord?multumesc
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 12:37, 12 August 2022
Frații fiind de acord sa ce?
Sa dezbateti succesiunea sau sa renunțe la succesiunea tatălui și sa rămâneți doar dvs?
Sa renunțe,dar întreb dacă se poate deschide doar pe o parte din bunuri succesorale ,nu pe toate in cazul de față pe o casa primită tot după o succesiune.multumesc

Ultima modificare: Vineri, 12 August 2022
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se poate face si succesiune pe o parte din bunuri, insa fratii daca dau acum declaratie de renuntare vor renunta la tot patrimoniul succesoral nu doar la acel imobil.


Sper că s-a înțeles întrebarea,repet:ar putea participanții la succesiune sa opteze fiecare pentru anumite bunuri din masa succesorala, daca se înțeleg între ei? Cred că asta e rolul dezbaterii succes. Partajul sa se facă de comun acord,cu alte cuvinte la învoială indiferent daca unul ia mai mult și altul mai puțin.multumesc
Ultima modificare: Vineri, 12 August 2022
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu.
Rolul dezbaterii succesorale este acela ca patrimoniul/averea defunctului sa se transmită prin deces, către moștenitorii săi, în cotele stabilite de lege.
La dezbaterea succesiunii nu se face nicio imparteala a bunurilor.
Se menționează datele defunctului, componenta masei succesorale, cum a fost dobândită, numărul și calitatea moștenitorilor și cota legala ce le revine.

Ca sa împărțiți bunurile întâi trebuie sa aveți calitatea de proprietari, iar ca să faceți partajul trebuie sa fiți coproprietari în indiviziune.
Iar calitatea de proprietari și starea de indiviziune se dovedesc cu certificatul de moștenitor.
După ce îl aveți, trebuie făcută documentația cadastrala pentru fiecare bun, intabulat certificatul de moștenitor la Cartea funciara, și abia după, puteti face partajul.
La partajul voluntar, la notar, va împărțiți bunurile asa cum v-ati înțeles.
Nu are nicio importanta dacă bunurile nu sunt egale valoric sau ca suprafața.
Puteți sa va achitați sulte compensatorii sau nu. Este alegerea dvs.

Alte discuții în legătură

Acceptarea si renuntarea la mostenire seneca399 seneca399 Dupa ultimul autor au ramas trei copii(inca in viata) care solicita deschiderea succesiunii.Doi dintre ei ar vrea sa renunte la dreptul lor din casa si teren ... (vezi toată discuția)
Partaj popescu marcela popescu marcela Buna Ziua, astep o parere la urmatoarea speta: Doi mostenitori au incheiat un act sub semnatura privata prin care au impartit prin buna invoiala terenurile ... (vezi toată discuția)
Partaj / succesiune Brunetzel` Brunetzel` Cer parerea dumneavoastra pentru a ma lamuri care sunt diferentele dintre cei doi termeni . Ce trebuie sa fac daca vreau sa intru in posesie in urma ... (vezi toată discuția)