avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acceptarea si renuntarea la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acceptarea si renuntarea la mostenire

Dupa ultimul autor au ramas trei copii(inca in viata) care solicita deschiderea succesiunii.Doi dintre ei ar vrea sa renunte la dreptul lor din casa si teren curti constructii si sa accepte succesiunea cu privire la terenul agricol din extravilan.Dupa cate stiu acceptarea sau neacceptarea succesiunii se face pentru tot ,nu pentru o anumita parte din mosteire. intrebare. Care ar fi posibilitatea ca in cazul procedurii notariale sa re rezolve aceasta situatie. Adica 2 mostenitori sa renunte la casa si terenul aferent in favoarea celui de al treilea si sa ramana cu terenul agricol din extravilan.
Cel mai recent răspuns: alla1975 , utilizator 20:37, 24 Decembrie 2014
Partaj voluntar la notar. Prin partaj rămâne fiecare cu ce dorește.
Nu se poate renunta la mostenire decat total; se renunta inclusiv la bunurile care se vor gasi ulterior ca facand parte din patrimoniul defunctului la data decesului. Cine face renuntare la mostenire este considerat a nu fi fost mostenitor niciodata. Trebuie sa accepte toti si ulterior sa isi vanda unii altora cotele indivize din bunurile mostenite.
gi-jane2 a scris:

Partaj voluntar la notar. Prin partaj rămâne fiecare cu ce dorește.


Da, insa dupa dezbaterea mostenirii....
@alla1975
Lamuriti-ma si pe mine, va rog!
Mie mi se pare OK solutia d-nei @gjane
Recunosc, nu ma descurc asa bine ca d-voastra in acest domeniu, asa ca va prezint situatia expusa aici si solutia pe care o vad eu.
Merg toti mostrenitorii la notar pt. dezbaterea succesiunii. I se prezinta notarului masa succesorala, inclusiv pasivul, daca e cazul.
Se imparte mostenirea dupa dorinta fiecaruia si cu acordul celorlalti.
Se redacteaza certificatul de mostenitor pt. fiecare.
Toti semneaza incheierea.
Am gresit undeva?!
DlGoe a scris:


Se imparte mostenirea dupa dorinta fiecaruia si cu acordul celorlalti.
Se redacteaza certificatul de mostenitor pt. fiecare.



Dl.Goe, nu se poate asa ceva! Mostenirea se imparte pe cote indivize in functie de calitatea pe care o au mostenitorii....Cei 3 frati, daca vor accepta mostenirea, vor detine fiecare cate o cota de 1/3 din masa succesorala. Notarul elibereaza un singur certificat in care apar toti mostenitorii. Cotele indivize detinute sunt in devalmasie, adica nu se stie exact ce are fiecare din imobilul mostenit, ulterior dezbaterii mostenirii putandu-se apela la acea varianta cu actul de partaj voluntar in care se va stabili in mod clar ce lot va detine fiecare dintre cei trei mostenitori. Sau mai exista varianta ca fiecare sa vanda cota indiviza ce o detine unuia din frati daca asa doreste, dar repet: numai dupa ce se dezbate mostenirea !
Ultima modificare: Miercuri, 24 Decembrie 2014
alla1975, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare/donatie vs partaj casutza casutza Buna seara, Va rog frumos sa ma lamuriti cum ar fi mai bine pentru a rezolva iesirea din indiviziune in urmatoarea situatie: 4 frati: 3 la oras 1 la tara ... (vezi toată discuția)
Succesiune, renuntare - posibile consecinte Ramonnaa Ramonnaa Am o mare dilema, bunicii mei sunt decedati si au ca mostenitori 2 copii, mama si fratele. S-au hotarat de curand sa vanda un teren si fratele a venit cu o ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune dupa ambii parinti michelle2011 michelle2011 Buna ziua! Parintii mei au decedat, lasand in urma un apartament in care locuiesc eu acum. Fiecare a avut cate o casatorie anterioara, cu cate 2 copii din ... (vezi toată discuția)