Procura este înscrisul care constată limitele puterilor acordate de mandant mandatarului său. Adică, în procură sunt specificate actele juridice pe care mandatarul le poate efectua în numele mandantului. Ca atare, pentru ca răspunsul meu să fie la obiect, ar trebui să detaliezi. Ce înţelegi prin "echivalare diplomă" şi prin "legalizare"? Ce operaţiuni urmează să efectuezi în numele celui care vrea să te împuternicească (sau invers, dacă tu vrei să împuterniceşti pe cineva)?
in calitate de mandatar va trebui sa ma prezint la : inspectoratul scolar judetean bucuresti, prefectura bucuresti, notar si tribunal bucuresti pentru a aplica apostila pe actul de studiu (aceasta este procedura de legalizare act studiu) al mandantului (care se afla intr-o alta tara si are nevoie de diploma respectiva tradusa si legalizata spre a-i servi la angajare)problema ar fi ca o persoana de la prefectura bucuresti mi-a spus ca in aceasta procura va trebui sa contina toate autoritatile enumerate mai sus.
Totusi, dc trebuie sa ma prezint in fata a 15 autoritati, va trebui sa le enumar pe toate?
Nu este suficient sa se precizeze in procura respectiva ca eu, in calitate de mandatar voi face toate demersurile necesare in numele mandantului spre a legaliza actul de studiu.
de aceea aveamn nevoie de un model de procura.
sper ca am fost suficient de explicita si va multumesc pentru raspuns
Dacă tot ceea ce trebuie să faci este să obţii o copie legalizată a diplomei (cu apostila prevăzută de Convenţia de la Haga din 1968, pentru a fi recunoscută de autorităţile statului în care urmează a fi folosită), atunci nu ai nevoie de procură, orice notar public va face legalizarea, iar apostila o aplică, dacă nu greşesc, prefectura (sper că aici nu sunt în eroare).
Dacă trebuie să ridici diploma, în numele titularului ei, de la o instituţie a statului, atunci ai nevoie de o împuternicire din partea titularului diplomei, împuternicire pe care acesta o poate autentifica fie la ambasada sau consulatul Romaniei din statul în care se află, fie la un notar din statul respectiv (în acest din urmă caz procura trebuie la rîndul ei apostilată pentru a fi recunoscută în Romania, cu excepţia cazului în care este emisă de autorităţile unui stat cu care Romania are o convenţie care înlătură obligativitatea acestei formalităţi).
Modelul de procură e simplu:
Subsemnatul (...datele titularului diplomei) împuternicesc pe (...datele mandatarului) să mă reprezinte la (...instituţiile unde urmează să fie reprezentat).
În vederea ducerii la îndeplinire a prezentului mandat, mandatarul meu va (...urmează actele juridice care urmează a fi încheiate în numele mandantului), semnînd în numele meu şi pentru mine, semnătura sa fiindu-mi opozabilă.
Prezentul mandat este valabil pîna la (...se înscrie termenul, dacă e cazul) şi este (după caz, transmisibil sau netransmisibil).
treseul este urmatorul
1. inspectorat pentru a viza diploma respectiva
2. prefectura pentru apostila pe actul oficial vizat
3. notar -traducere si legalizare
4. tribunal pentru apostila pe traducerea legalizata.
insa eu am nevoie de procura in toate aceste locuri.