avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... As avea o intrebare referitoare la noul cod fiscal.
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

As avea o intrebare referitoare la noul cod fiscal.

Buna ziua,

As avea o intrebare referitoare la noul cod fiscal, articolul 76 litera R:
"persoanele fizice pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor ***realizate in baza contractelor individuale de munca*** incheiate cu angajatori care desfasoara activitati in sectorul constructii si se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 5. Prevederea se aplica pana la data de 31 decembrie 2028 inclusiv;"

- Categorii de persoane fizice exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate
Cf litera “r” si textului intre stelute, s-a introdus mentiunea ” realizate in baza contractelor individuale de munca”. Care este interpretarea acestei litere? Pentru o firma care desfasoara activitati de constructii, va insemna ca vor beneficia de exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate doar persoanele fizice care au un contract de munca cu un anumit Cod COR(din sfera sectorului constructii) sau va ramane, ca si pana acum, la toti angajatii acelei companii, indiferent de profesia ocupata(IT, economist, etc) in cadrul firmei?

Multumesc :)
Cel mai recent răspuns: Grama Cornel - Consultant fiscal , Consultant fiscal 23:05, 13 August 2022
Adica va fi aproape ca pana acum din 01.01.2023 cu deosebirea ca facilitatile se vor aplica doar in baza unui contract de munca nu si in baza unui contract de mandat ( acum se poate si in baza acestuia in 2022) .

Si da se aplica pentru tot personalul din firma respectiva care care are codul CAEN de la art 60 pct 5.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de mandat in constructii scutit de cass si cas redus? Oana.Musceleanu Oana.Musceleanu Contract de mandat in constructii scutit de CASS si CAS redus? prin Legea 296/2020? Sa intelegem din modificarile aduse de L 296/2020 ca inclusiv la ... (vezi toată discuția)
Contract de mandate in constructii scutit de cass si cas redus? Oana.Musceleanu Oana.Musceleanu Contract de mandate in constructii scutit de CASS si CAS redus? prin Legea 296/2020? Sa intelegem din modificarile aduse de L 296/2020 ca inclusiv la ... (vezi toată discuția)
Buna seara, este adevarat ca pentru cei care lucrează în domeniul ... Florin251 Florin251 Buna seara, este adevarat ca pentru cei care lucrează în domeniul construcțiilor sa sistat plata contribuțiilor la pilonul 2 de pensii? (vezi toată discuția)