avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua!In urma cu 50 ani am încheiat contract de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua!In urma cu 50 ani am încheiat contract de întreținere ...

Bună ziua!In urma cu 50 ani am încheiat contract de întreținere cu părinții mei, fiind 4 surori la doua dintre ele le-am dat 4000 de lei, cu acte semnate de mana, iar cealaltă era minora. După un timp m-au scos din casa venind cea mica. Nici ea nu a stat acolo. În cele din urma tata a venit la mine, mama la sora cea mica dându-i un terenmostenire al mamei. Părinții au decedat, iar acum surorile au pretenție la parte,sub pretextul ca au primit prea puțin, iar cea mica doar terenul mamei. Mai au vre un drept, eu dându-le bani și având contractul de întreținere? Mulțumesc!
Nu aveati de ce sa le dati niciun ban.
Hartia aia de mana, semnata cand parintii traiau a fost un pact asupra unei mosteniri viitoare, lovit de nulitate absoluta.
Aveati contractul de intretinere.
Sora cea mica care a ținut-o pe mama vrea jumate din avere, iar surorile ar vrea și ele din avere fiindcă are alta valoare proprietatea,cu toate ca au primit banii și au semnat. Nu mi se pare corect fiindcă le-am dat bani, am ținut și pe tata. Mulțumesc!
Ultima modificare: Joi, 18 August 2022
simonasimona, utilizator
Inteleg ca toata lumea vrea dar Codul civil stabileste cum se imparte mostenirea defunctului.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Așa.cum vi s-a spus, chitanțele de mână și cei câte 4000 de lei dați celor două surori valorează fix zero. Pactele asupra moștenirilor viitoare sunt nule absolut și mai bine v-ați fi documentat sau ați fi vorbit cu un avocat înainte să vă apucați să încheiați unele. Acum puteți cel mult să pretindeți înapoi acești bani drept plată a lucrului nedatorat.

Legat de contractul de întreținere, depinde cu cine l-ați încheiat și cum a fost executat. Înțeleg din ceea ce spuneți că dumneavoastră ați avut grijă doar de tată, nu și de mamă. Un astfel de contract presupune dobândirea proprietății la decesul întreținutului, dar numai dacă întreținerea a fost efectivă.

Iar terenul dat surorii mai mici depinde cu ce titlu a fost dat. A fost donație, a fost vânzare, vânzarea a fost efectivă, cu preț real și încasat? În funcție de aceasta se poate cere reducțiunea cotei de moștenire ce va reveni acestei surori din total.

În fine, e clar că aveți un caz suficient de încurcat ca de data aceasta să vorbiți cu un avocat.

simonasimona a scris:

Sora cea mica care a ținut-o pe mama vrea jumate din avere, iar surorile ar vrea și ele din avere fiindcă are alta valoare proprietatea,cu toate ca au primit banii și au semnat. Nu mi se pare corect fiindcă le-am dat bani, am ținut și pe tata. Mulțumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mama este în viață. poate da sora mea o declarație la notariat că renunță la drepturile de moștenire în favoarea mea? gesyka gesyka Bună ziua as dori sa știu în condițiile în care mama este încă în viata sora îmi poate da o declarație la notariat precum ca renunță la drepturile ... (vezi toată discuția)
Cumparare casa dela parinti Papai- Papai- Buna ziua Vreau sa cumpar casa dela parinti,am o sora si primadata neam inteles ca platim pentru ea 30.000 lei, cand dispun de bani numai vrea 30.000. Cere cu ... (vezi toată discuția)
Mostenire casa parinteasca lalex lalex Buna seara! Mama mea, fiind proprietara unei case doreste sa imi transfere dreptul de proprietate mie(fiul ei) tinand cont ca mai are o fiica,cu care am cazut ... (vezi toată discuția)