avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire casa parinteasca
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire casa parinteasca

Buna seara!
Mama mea, fiind proprietara unei case doreste sa imi transfere dreptul de proprietate mie(fiul ei) tinand cont ca mai are o fiica,cu care am cazut de acord sa o despagubesc cu o anumita suma de bani.
Doresc sa stiu ce document notarial trebuie incheiat ca dupa decesul mamei acesta sa nu fie contestat in instanta si revocat.
Intre timp am apelat la un birou notarial care a propus incheierea unui contract de intretinere cu uzufruct viager,iar suma de bani pe care trebuie sa i-o dau surorii mele nu poate fi trecuta in contractul de intretinere pentru a avea o justificare ca a fost despagubita.
Va rugam sa ne oferiti solutia cea mai sigura,cea mai potrivita.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:53, 25 Februarie 2017
Nu se poate incheia niciun document care sa ateste faptul ca ati achitat acea suma de bani surorii pentru partea ei din mostenire.
Mama este in viata, iar legea prevede ca orice pact asupra unei mosteniri viitoare este strict interzis.
Nu exisa act inacatacabil, anulabil, tare ca fierul si iute ca otelul.
La vanzare cumparare trebuie sa achitati bani mamei la modul concret si sa faceti dovada platii pretului. Altfel, e donatie deghizata.
La intretinere, daca mama apreciaza ca nu v-ati indeplinit corespunzator obligatia de intretinere, il poate revoca.
La donatie, sora dvs poate ataca actul pentru incalcarea rezervei succesorale de 1/4. Dar asta inseamna, proces, angajare avocat, cheltuieli de judecata etc si foarte multa determinare din partea surorii, dar in practica actul ramane "in picioare". Eventual veti fi obligat sa ii achitati o suma de bani reprezentand rezerva ei de 1/4. La fel si in cazul testamentului.
Va multumesc pentru raspuns insa nu am prea inteles mare lucru. :)
Eu nu ii dau banii mamei mele ci surorii mele. Mentionez ca suntem frati doar de mama. Tatal meu este inca in viata, dar nu are trecut nimic pe el din acea casa deoarece a fost mostenita si de mama mea inainte de casatoria cu el. Pe mine ma intereseaza cum o pot despagubi, in mod legal, adica cu un act notarial pe sora mea astfel incat ea sa nu mai aiba drept la casa. Eu m-am inteles cu sora mea si ea accepta o suma de bani din partea mea, adica in schimbul renuntarii dreptului ei asupra partii din casa respectiva. Am inteles ca nu se poate trece acest lucru in contractul de intretinere (faptul ca eu i-am dat suma respectiva, in schimbul semnaturii de renuntare), si de aceea ma intereseaza un act aditional, sau ceva ca sa am cu ce dovedi faptul ca nu i-a fost atacata rezerva succesorala. Va multumesc!
Ce anume nu ati inteles, ca va explic?
Nu se poate mentiona in contractul de intretinere faptul ca i-ati dat bani surorii pentru ca mama este in viata. Si dupa cum am citat mai sus, cat timp persoana traieste nu se poate face nici o intelegere asupra eventualei mosteniri, pentru ca este interzis de lege. (de exemplu sa declarati ca acea suma reprezinta partea surorii din mostenire si ca ati despagubit-o, astfel incat la decesul mamei ea sa nu mai aiba nicio pretentie).
Deci nu se poate, in mod legal, incheia nici un inscris de genul. Nici declaratie, nici act aditional, nici procura nici nimic. E pact asupra unei mosteniri viitoare.
Ceea ce inseamna, ca neputand fi consemnata plata care sora, aceasta va putea oricand sa isi ceara cota din succesiune.
De asta am spus ca nu exista nici un act 100% inatacabil.
Cu un avocat bun, poti ataca orice.
Teoretic, ar exista o varianta. Mama vindei fiului o cota din casa si incaseaza o suma de bani. Apoi incheie un partaj de ascendent prin donatie, donand fiului cealalta cota din casa si fiicei suma de bani. Donatia poate fi cu rezerva dreptului de abitatie viagera sau de uzufruct viager.
Partajul de ascendent prin donatie este permis de lege, nefiind considerat pact asupra unei mosteniri nedeschise . Ratiunea exceptarii partajului de ascendent de la a fi considerat pact asupra unei mosteniri nedeschise este tocmai preintampinarea starii de indiviziune intre ascendenti.
Pentru a fi valabil, partajul de ascendent trebuie sa cuprinda toti descendentii si nu se cere ca donatiile sa fie egale ca valoare, atata timp cat descendentilor nu le este incalcata rezerva . Daca la decesul mamei vor mai exista in masa succesorala alte bunuri, acestea vor fi impartite corespunzator cotelor fiecaruia.
S-ar ridica insa problema rezervei sotului supravietuitor, daca mama decedeaza inaintea tatalui.
Actul cum a zis notarul il puteti face dar va trebui sa efectuati prestatia de intretinere.

Bani nu puteti da in acest moment si nu poate renunta la mostenire sora, asa cum s-a explicat mai sus.

Daca faceti actul celalalt mostenitor nu va mai primi nimic.
Daca prestati intretinerea si nu este un act simulat veti castiga in instanta.
Procesul insa trebuie bine pregatit inca dinainte de a fi chemat in judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj de ascendent sau donatie cu sulta? Apollo_ro Apollo_ro Va cer un sfat legat de urmatoarea situatie: O batrana detine o casa si terenul aferent. Este divortata si are 2 copii. Terenul nu poate fi impartit fizic in ... (vezi toată discuția)
Poate fi atacat un contract de vânzare-cumpărare încheiat cu părinții? sora soțului meu ne-a dat în judecată pentru partea ei, deși a fost despăgubită denisa.f denisa.f Buna ziua, va scriu in speranta ca ma puteti ajuta . Sotul meu meu are o casa la tara pe numele lui  , avand contract de vanzare-cumparare fiind cumparata ... (vezi toată discuția)
Drept civil - transfer de proprietate mina89 mina89 As dori sa trec pe numele meu(nepot), casa, anexe si teren intravilan proprietate a bunicului meu, el avand doar un singur copil ( tatal meu) care a renuntat ... (vezi toată discuția)