avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj de ascendent sau donatie cu sulta?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj de ascendent sau donatie cu sulta?

Va cer un sfat legat de urmatoarea situatie:
O batrana detine o casa si terenul aferent. Este divortata si are 2 copii. Terenul nu poate fi impartit fizic in 2 parcele din cauza formei foarte neregulate.
Proprietara doreste sa lasa casa si terenul unuia din copii, urmand ca acesta sa plateasca fratelui sau o despagubire. Ar fi de mentionat ca impartirea nu se face in cote egale, dar respecta rezerva succesorala (despagubirea nu reprezinta jumatate din valoarea totala a proprietatii, ci aproximativ 33%). Deasemenea, proprietara doreste transmiterea dreptului de proprietate acum, nu dupa moartea sa. Proprietara doreste sa incheie un act care sa contina atat atribuirea terenului cat si a despagubirii, pentru ca, in cazul in care actul este atacat, fiul care plateste despagubirea sa nu se trezeasca si fara proprietate, si fara bani.

Am primit 2 variante pentru rezolvarea problemei:
- partaj de ascendent sub forma de donatie
- donatie cu sulta
Nu mi-e clar care ar fi avantajele si dezavantajele pentru fiecare dintre variante. Am inteles ca partajul de ascendent ar rezolva problemele deoarece vor fi prezenti ambii copii si vor semna ca sunt de acord cu impartirea in forma dorita de mama lor.

In cazul in care in partajul de ascendent se impart toate bunurile, mai e necesara succesiunea dupa decesul proprietarei?
Ultima modificare: Luni, 15 Ianuarie 2018
Apollo_ro, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 21:17, 15 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
- partajul de ascendent înseamnă că părintele lasa cate ceva fiecărui copil
- donație cu sulta nu există. Donația înseamnă intentia de a verifica
- plata oricărei sume de bani înainte de decesul mamei constituie un pact asupra unei mosteniri viitoare și este lovit de nulitate absoluta
- mama poate dona imobilul unui copil și celuilalt o sumă de bani.
Dar suma o da mama, nu fratele și nu ca "despăgubire ", ca nu există nici o paguba.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire casa parinteasca lalex lalex Buna seara! Mama mea, fiind proprietara unei case doreste sa imi transfere dreptul de proprietate mie(fiul ei) tinand cont ca mai are o fiica,cu care am cazut ... (vezi toată discuția)
Cum poate vinde un parinte unuia dintre frati fara ca ceilalti sa se supere? bulgaras10 bulgaras10 Buna ziua! Socrul meu, f.batran si vaduv(are succesiunea facuta),are mult pamant,dar doreste sa lase (cu contract de vanzare-cumparare),unuia dintre ... (vezi toată discuția)
Cedare mostenire mariah2010 mariah2010 Buna ziua.Subiectul este urmatorul.Doua surori au facut succesiunea dupa moartea mamei, ambele fiind mostenitoare.Acum , dupa 10 ani una din surori vrea sa ... (vezi toată discuția)