Buna seara!
Dețin în calitate de moștenitor, împreună cu fratele meu, 1/2 dintr-o proprietate în suprafață de 400mp, pe care există 2 construcții tip locuințe și 2 anexe.
Terenul este de forma dreptunghiulara, iar locuințele se afla față-n față.
Din motive "românești", am fost nevoit să doresc împărțirea acestei proprietăți.
Cu chiu cu vai, am reușit să îl conving sa facem cadastrul și intabularea, dar refuză categoric sa facem împărțirea. Motiv pentru care va trebui să mă adresez instanței.
Dilema mea este cum va hotărî instanta împărțirea.
Eu doresc ca împărțirea sa se facă pe lungime, fiecare primind câte un corp de casa (deși o casă este puțin mai mare), cu cale de acces comuna. Mi-e indiferent ce corp de casa primesc.
Se poate solicita in instanta o astfel de împărțire sau sunt la mila judecătorului care împarte cum dorește ?(pe lung, pe lat, pe diagonala)
Menționez că am incercat in mod repetat să îl conving că este absolut normal ca fiecare să facem această împărțire, sa avem contoare separate la utilități, contracte separate. Așa este firesc.... Degeaba. In mod abuziv, el dorește să aibă acces peste tot.
Mulțumesc frumos!
fiecare parte poate solicita orice fel de impartire. instanta va incerca sa faca o impartire cand mai echilibrata, in masura in care terenul si cladirile o permit. O opinie importanta va fi si cea a expertului tehnic pe care il va numi instanta.
Va mulțumesc pentru răspuns!
In principiu, la ce alte cheltuieli mă pot aștepta?
Știu că trebuie plătită o taxa de timbru.
Banii pentru taxă îi plătesc pe toți odată sau jumătate fond, jumătate apel ?
Pot recupera măcar o parte din ei prin solicitarea de a împărți la final cheltuielile de judecată?
Taxa de timbru se plateste integral la fond.iar in cazul in care faceti apel achitati jumatate din suma stabilita in prima instanta .Discutati cu un av pt a intelege cum decurge.un proces ce costuri va asteapta,cat dureaza ,ce puteti obtine etc.Conteaza ce solicitati dvs dar si ce rezulta din expertize,daca se poate face impartirea in natura ,ce doresc si ceilalti,sunt n variante posibile.
Modalitatea de împărțire se va efectua în funcție de anumite criterii și în funcție de interesul dovedit al fiecăruia dintre coproprietari. Expertul desemnat va propune mai multe variante de lotizare, în funcție de dorința manifestată de părți și de argumentele invocate, iar instanța va alege o variantă dintre cele propuse.
Taxa de timbru se achită anticipat și este de 3 sau 5%, în funcție de capetele de cerere ale acțiunii civile. În faza de apel, se va achita 1/2 din taxa de la fond. Baza de calcul pentru stabilirea taxei de timbru este valoarea de impozitare sau grila notarială. Ulterior, dacă prin expertiza de evaluare a bunurilor rezultă o valoarea de circulație mai mare a acestora. instanța îl va obliga pe reclamant să suplimenteze taxa de timbru.
În orice caz, veți recupera cheltuielile de judecată pe care le-ați avansat (taxă de timbru, cost expertizî etc) în cota atribuită fratelui dvs pârât, iar onorariile de avocat se vor compensa.
Cat costa ?
molita
as dori sa stiu cam cat costa o iesire din indiviziune prin instanta ptr 4 coopr care nu au inca expertiza topo ? si daca taxele se platesc anticipat de cel ... (vezi toată discuția)