avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... pfa si indemnizatia de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

pfa si indemnizatia de crestere a copilului

buna ziua,
sunt noua pe acest forum si as dori sa va intreb ceva despre pfa sperand ca voi primi un raspuns explicativ.in momentul de fata sunt angajata cu carte de munca la un srl. doresc sa stiu daca imi pot infiinta un pfa fara sa renunt la postul actual, si mai doresc sa stiu daca primesc indemnizatie pentru cresterea copilului in cazul in care renunt la cartea de munca de la srl si raman numai ca pfa.
subiectul pe care l-am abordat este mult mai complex si nelamuririle mele mult mai multe.dar momentan ma intereseaza numai aceste 2 lucruri. va multumesc!
Nu sunteti obligata sa anuuntati angajatorul pentru PFA.

La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile profesionale realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate.
Baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului si impartita la 12.
Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul stabilite.
Veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 1 alin. (3) din ordonanta de urgenta, denumite in continuare venituri, sunt cele definite la art. 55 alin. (1) si (2), art. 46 alin. (1)-(4) si la art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii.
Buna seara,
Revin astazi cu o intrebare noua.Puteti sa imi spuneti la ce suma se ridica contributiile pe care trebuie sa le plateasca o PFI lunar?
Va multumesc !
Buna seara,
Se pare ca problema meaeste mult mai complicata acum ca am decis sa plec de la firma la care am lucrat 1 an de zile.
Va rog frumos sa imi spuneti daca in cazul in care firma la care am lucrat nu a platit contributiile la stat(nici pe ale mele ca salariat, nici pe cele ale firmei), in momentul in care voi naste, voi putea adauga la calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului si anul in care am lucrat la aceasta societate?Mentionez ca nu cred ca patroana are de gand sa plateasca aceste contributii pana cand voi naste eu, iar eu chiar daca acum m-am angajat la alta firma, in nici un caz nu voi avea un an in care sa am platite contributiile la zi.Ca sa beneficiez si de acest an lucrat pana astazi,exista vre-o modalitate in care angajatorul sa poate fii obligat la plata contributilor,pot face eu ceva personal, au ca si alte mamici, o sa ma aleg cu o mare bataie de joc din partea angajatorilor neseriosi, de care oricum nu ai de unde a stii in momentul angajarii?!
Va mai rog frumos daca imi puteti spune, la un salariu de 720 ron in cartea de munca,nu in mana, cat imi revine ca si indemnizatie pentru cresterea copilului.Nu stiu cum se face calculul exact...
Va multumesc frumos si sper intr-un raspuns cat mai pe intelesul meu!

Cu respect, pentru cei ce ne ajuta,
Giulia
Ultima modificare: Duminică, 14 Februarie 2010
mhgiulia, utilizator
Buna seara,

Contributiile lunare sunt in functie de venitul net realizat/declarat, adica diferenta dintre venituri si cheltuieli.
Pentru pensie (asigurari sociale) se plateste aprox 31% , pentru sanatate (asig de sanatate) 5,5 % iar impozitul este 16% din acelasi venit net. Contributia la pensie se plateste lunar, contributia la sanatate si impozitul se platesc trimestrial. Mai multe lamuriri gasiti pe site-ul www.pfacontabilitate.ro .
Succes in continuare!
daca eu in afara de functia de baza am un contract cu un s.r.l. ,de prestari servicii(secretariat) si platesc un imp. pe venitul realizat pot include acest venit la calculul indemniz de crestere copil?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil roxana15mario roxana15mario Buna ziua, As dori sa va intreb ceva in legatura cu calcularea indemnizatiei.Inca nu sunt insarcinata dar lucram la proiect. Eu lucrez in invatamint si am ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza cuantumul indemnizatiei pentru crestere copil Iulia Stroea Iulia Stroea Buna ziua, As dori sa stiu ce venituri se iau in calcul pentru indemnizatia de crestere copil (in cazul in care sunt asociat intr-o societate se iau in ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil 2 ani pfa adina_beb adina_beb Buna ziua Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: Sunt angajata la o companie cu ctr PFA din luna iulie 2009. Pana in iulie am fost angajata cu ctr ... (vezi toată discuția)